onsdag 24 februari 2016

Sötpotatis- och morotssoppa med ingefärastingMmmmmmmmmums för soppa!
Enkelt, näringsrikt och fantastiskt gott. Och så kan du variera det i det oändliga. Jag brukar gå lite efter vad jag har hemma och det här blev det synnerligen lyckade resultatet efter en översyn av kyl och skafferi.
Sötpotatis finns idag i de flesta grönsaksdiskar och det är en uppskattad och smakrik "rotfrukt" som faktiskt inte är en rotfrukt utan er ört. Den uppskattas av många som vill hålla nere på kolhydraterna då den sägs innehålla mindre kolhydrater. Dock är skillnaden på kolhydratinnehåll inte alls så stor jämfört med vanlig potatis och därför är den aspekten inte den viktigaste.
Sötpotatisen är näringsmässigt ett bättre alternativ än potatisen då den innehåller mer antioxidanter och är rik på C-vitamin, vitamin E samt innehåller en hel del betakarotener. Dessutom innehåller den mer fibrer vilket är hälsomässigt bra för både mättnad och matsmältning.

Moroten bidrar med ännu mer fibrer, betakaroten och en massa nyttiga antioxidanter som stärker och skyddar kroppen. Och så är den fantastiskt god också.

För att få lite "sting" på soppan satte jag till lite ingefära - det ger både god smak med fart i och skrämmer bort en och annan bacill också.

Du behöver till 2 port:
1 sötpotatis
1 morot
2 "slantar" ingefära
5 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
2 msk Oatley påMackan (färskost
salt, svart- och vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala sötpotatis, morot och ingefära och skär i mindre bitar.
  2. Lägg i kastrull tillsammans med buljongtärning och häll över vattnet.
  3. Låt koka tills allt har mjuknat.
  4. Tag av från plattan och mixa slätt med en stavmixer.
  5. Rör ner färskosten och smaka av med kryddorna.
  6. Färdigt att avnjutas!
PS! Jag tycker att det är gott att strössla lite salta pumpakärnor över precis innan servering.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...