måndag 8 februari 2016

Raw cheesecake med smak av ingefära (vete-, socker-, mjölk- och nötfri)

Raw cheesecake med smak av ingefära


Cheesecake är en härlig dessert - både söt och frisk i smaken samtidigt. Och tacksam då den är enkel att göra och går att variera i det oändliga. Till helgen ville jag göra en variant som även min nötallergiska dotter kunde smaka. Jag valde att göra en liten och använde mig då av en springform med en diameter på endast 10 cm (köpt på Lagerhaus om jag minns rätt). Det är prefekt när man vill göra en liten dessert till några få och inte "tvingas" äta upp stora mängder.
Istället för nötter och mandel som det ofta är i den här typen av cheesecake använde jag mig av solros- och pumpakärnor och det blir precis lika gott.

Du behöver till en lite springform (10 cm):
Botten
½ dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
6 färska dadlar
1 msk kokosolja
1 tsk kanel
1 krm salt
ca 2 msk växtmjölk eller vatten

Fyllning
1 burk Oately färskost påMackan
½ banan (gärna lätt frusen)
1 tsk ingefära
1 tsk kokossocker

Gör så här:

  1. Mixa i matberedare eller med handmixer: solros- och pumpakärnor tillsammans med dadlar, kokosolja, kanel och salt så att det blir en jämn och fin smet.
  2. Mixa sedan ner lite vätska i form av växtmjöl eller vatten för att få en smidigare konsistens.
  3. Tryck ut smeten i botten av springformen. Ställ in i frysen.
  4. Mixa i matberedare eller med handmixer samman alla ingredienser till fyllningen. Om du använder frysta bananbitar blir smeten lite fastare och mer lätthanterlig. Har du inte frysta bananer går det bra ändå. Smeten fryser till i frysen.
  5. Ta ut botten ur frysen där den fått stå ca 15 minuter. Häll över färskostblandningen och ställ in i frysen igen.
  6. Vill du dekorera kakan med frukt, bär eller något annat, så ta ut formen från frysen efter ca 20 minuter innan den har frusit till ordentligt och dekorera med det du önskar.
    Jag stekte upp lite havregryn i kokosolja och kokossocker så att de karamelliserades och hällde över kakan. Och så tog jag lite vindruvor. Ta det du har hemma och använd din fantasi.
  7. Cheesecaken bör stå i frysen minst två timmar innan den serveras för att ha fryst till ordentligt. Ta ut den ca 15 minuter innan du vill servera den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...