tisdag 23 februari 2016

Mindful Eating - hjälper dig hantera sötsug och känsloätande


Många har idag problem med att de inte kan hantera sitt intag av sötsaker (det blir för ofta och i för stora mängder) eller äter "på grund av" känslor och inte för att de är hungriga eller behöver fylla på med energi. Resultatet blir övervikt och/eller ohälsa på olika sätt.
Trots att vi idag har kunskap om vad som är nyttigt för oss att äta och i vilken mängd som är rimlig är det ändå väldigt många som inte kan hantera sitt mat- och godisintag.
Man hamnar lätt i en ond cirkel då mat och sötsaker ger skuldkänslor och för att hantera skuldkänslorna äter man ännu mer.

Det finns givetvis flera olika anledningar till att det ser ut så här.
Men jag skulle vilja lyfta fram det stress- och kravfyllda samhälle vi lever i som en av de viktigaste anledningarna. Alldeles för många lever med ett mer eller mindre konstant stresspåslag. Vi känner oss stressade och otillräckliga inom många olika områden:

  • Jobbet där vi känner att vi inte räcker till.
  • Hem och familj där vi inte känner att vi har så mycket tid vi skulle vilja ha.
  • "Kraven" på oss att vara konstant unga, snygga, vältränade och smala.
Stress är naturligt för oss och till och med nyttigt. Men då är förutsättningen att vi får återhämta oss hela tiden. Vi ger oss sällan tiden och möjligheten att koppla bort stress och press idag utan vi öser på. Resultatet blir då att vi lever med ett ständigt stresspåslag vilket får en rad olika negativa konsekvenser för kroppen.

En kropp som upplever stress prioriterar inte matsmältning. Den prioriterar att vara redo att fly från faran (som för många handla om ett ostädat hem eller att inte alla mejl han svaras på innan arbetsdagen var slut). När matsmältningen inte fungerar optimalt tillgodogör vi oss inte alla näringsämnen. Maten kommer då ner otillräckligt smält i våra tarmar vilket också kan orsaka problem i form av smärta och skador på tarmarna (läckande tarm).
Och om vi inte kan tillgodogöra oss alla näringsämnen från maten kommer kroppen att signalera sitt behov genom att tala om att den är hungrig, även om du har fått i dig tillräckligt med energi (kalorier).
Dessutom påverkar insulinnivåer vilket gör att fettförbränningen försämras och fettinlagringen ökar.
Att vara en ständigt stressad människa gör dig alltså per automatik till en fettlagrande person med dåligt näringsupptag.

Att lära sig att vara lugn och medveten i tillvaron är ett fantastiskt sätt att öka både den fysiska och psykiska hälsan. Och du kommer att bli förvånad över att hur mycket det påverkar din hälsa positivt på många olika sätt.
I min kurs Mindful Eating för Gottegrisar jobbar vi med mindfulness, medvetenhet, njutning och närvaro. Och gång på gång vittnar personer om att ett mångårigt läskintag eller daglig storkonsumtion av godis faktiskt går att både hantera och eller helt sluta med. Och allt tack vare att hela "systemet" lugnas ner med hjälp av lugnande andning och en medvetenhet i nuet.
Du styr om ditt liv från ett stressat läge för att istället bli en:
Lugn, närvarande och njutningsfull gourmet som själv väljer om, vad och hur mycket du ska äta.

Läs mer om Mindful Eating för Gottegrisar HÄR.
Vi startar den 6 mars, jobbar ihop i fyra veckor och kostnaden är endast 249:-
Häng med och få en helt ny kvalitet på ditt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...