måndag 9 november 2015

Kostrådgivarens kostråd som gäller ALLA


Larmrapporterna duggar tätt.
Häromveckan gick WHO ut med en varning för att äta charkvaror och rött kött. För första gången listar man ett livsmedel som cancerframkallande bland andra "produkter" såsom exempelvis cigaretter och rökning. Och för ytterligare någon vecka sedan kom larmet om att ris är giftigt. Allt ris, även de ekologiska och råriset innehåller arsenik som förgiftar oss.
För att inte tala om akrylamid i chipsen, bisfenol A i mat som är förpackad i plast, insektsgifter i konventionellt odlade frukter och grönsaker, socker som gör oss tjocka och sjuka och så vidare och så vidare. Listan kan göras precis hur lång som helst.
Medvetna konsumenter kan drabbas av panik och beslutsångest i butiken då det idag är så svårt att välja mat som bara är nyttig för oss och som inte innebär att vi förgiftar oss själva på olika sätt.

Och sedan har vi det här med kolhydrater, fett och proteiner. Makronäringsämnena som vår mat består av. Hur ska vi tänka här?
Är verkligen kolhydrater livsfarliga?
Hur fet blir jag av att äta fett? Och vilket fett är bättre eller sämre?
Proteiner då? Hur mycket behöver jag för att förbränna maximalt och för att bygga muskler?

Något av det mest grundläggande och naturliga för oss som människor har idag blivit en hel vetenskap och helt onaturligt på många sätt. Att äta mat.
Är det inte egendomligt?
Vi vet inte längre hur vi ska äta. Vi har tappat bort den naturliga känslan.
Vi påverkas av vad livsmedelsproducenterna erbjuder och hur de marknadsför sina produkter.
Vi har litat på  dem. Men borde vi det? Är det i allas intresse att vi äter och mår bra?
Är det bara en slump att många livsmedelsproducenter också har intressen i de stora läkemedelsföretagen?

Det verkar nästan var livsfarligt att äta.
Vi får cancer, blir överviktiga, får ADHD och allt vad det nu är.
Och det är garanterat livsfarligt att låta bli att äta.
Så hur ska vi göra?

Jag är av den åsikten att oro över att göra eller att äta fel många gånger är mer skadlig än maten vi äter. Idag möter jag väldigt många som har matångest på olika sätt. Det är varken bra för den fysiska eller psykiska hälsan.
Så på frågan som som många ställer till mig om kosten idag:
- Vad ska jag äta för att må bra?
svarar jag så här:

Vad gäller kostens sammansättning av makronäringsämnena (kolhydrater, protein och fett) så har vi lite olika behov. Dock är det inte naturligt att hålla på och väga och mäta. Det är nya påfund. I de flesta fall klarar våra kroppar av att reglera väldigt mycket själva. Vi har också olika genetiska förutsättningar vilket gör att en del behöver "tyngre" mat i form av mer proteiner och fett medan andra mår bättre av de mer lättsmälta kolhydraterna.
Du får helt enkelt prova dig fram.
De flesta mår dock bättre av att äta mer grönsaker än vad de verkligen gör.
Annars är det en sak som vi alla ska tänka på för att må så bra som möjligt av maten vi äter.
Det är att välja mat med KVALITET.
Vad innebär det? Jo, att skippa snabbmaten, raffinerad mat med en massa tillsatsämnen som massproduceras och förpackas i färgglada och lockande förpackningar.
Du kommer inte dö på fläcken om du äter det någon gång ibland, men gör du det ofta kommer det garanterat att påverka din hälsa.
Du kanske inte märker det direkt.
Men när du märker det kan det vara försent... Så var sparsam.

Det finns en sak som alla näringsstudier har som minsta gemensamma nämnare när det gäller kost vi bör välja för hälsa och välmående. Det är mat med kvalitet. Det kan innebära  en eller flera av följande "komponenter":

  • Ekologiskt
  • Närodlat
  • Hemlagat
  • Färskt
  • Lokalproducerat
  • Smakfull av naturliga smakämnen
  • Näringstätt
  • Tillagad med kärlek
  • Uppäten med närvaro och njutning
Forskare har i decennier försökt hitta den perfekta dieten - den typ av kosthållning som passar alla och som gör oss friska och smala. Trots idog forskning har ingen ännu lyckats.
Därför dyker nya dieter, eller kanske snarare gamla men i ny tappning upp med jämna mellanrum.
Det säljer lösnummer då väldigt många har en förhoppning att nu äntligen ska man hitta det snabba och perfekta sättet att bli av med överflödskilona, bli pigga och alerta samt bli av med alla krämpor.
Men ingen har lyckats ännu.
Och ingen lär lyckas framöver heller eftersom det inte finns ett sätt och en kosthållning för alla.

Många forskare kliar sig i huvudet och undrar hur en del folkslag kan ha en kosthållning som rimligtvis borde göra dem både feta och sjuka. Fransmännen är ett exempel: mycket feta ostar, vetemjölstinna baguetter i överflöd och vin ofta och gärna. De borde alla vara överviktiga och dö i ung ålder av hjärt- och kärlsjukdom. Men det stämmer inte.
Varför?
VARFÖR?!?!?!?
Kan det vara så att det är andra faktorer som spelar in?
Dels kanske fransmännen rent genetisk har en bättre förmåga att hantera både alkohol, vetemjöl och feta ostar. Men det kan också vara så att det handlar om andra faktorer.
De äter till största delen ickeprocessad, närproducerad och färsk mat. De äter långsamt och njutningsfullt. Mat och njutning är en livsstil i sig. Inget man slänger i sig på vägen.
Jag tror absolut att det finns ett samband.

Så det universella kostrådet som jag kan ge till dig och alla andra som vill äta, må bra och ha en normal kroppsvikt är:
  1. Välj RIKTIG mat som inte kommer i färgglada paket med långa innehållsförteckningar.
  2. Välj ekologiskt och/eller närproducerat.
  3. Välj färska råvaror (eller frysta).
  4. Laga maten själv från grunden med kärlek. Du investerar i dig själv.
  5. Skapa lunga och trivsamma matsituationer då du äter i lugn och ro med fokus på maten och på det eventuella sällskapet.
  6. Ät långsamt och NJUT.
  7. Med andra ord, bli en riktig gourmet. Du kommer att märka att du inte behöver äta så mycket för att bli nöjd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...