onsdag 23 september 2015

Solskensmuffins - hälsosamma frukostmuffins med god energi


Frukostmuffins är, som du kanske vet en av mina favoriter. De är enkla att göra och variera och passar både till frukost och att ta med som ett schysst mellanmål under dagen.
Jag brukar alltid ha havregryn och ett ägg som bas, sedan smaksätter jag med lite olika ingredienser beroende på vad jag vill ha för "effekt", vad jag har hemma och vad jag är sugen på.
Den här muffinsen kom till när jag vill få i mig "solsken", vilket då i matform fick bli moroten och nyponfröskalet. Morötter är rika på karoten och C-vitamin och även strandnyponpulvret är laddat med massor av C-vitamin. Toppen att boosta med under hösten. Och så ger det god smak också. Kanelen ger en fin smak tillsammans med morot och strandnyponpulver och hjälper till att hålla blodsockret i schack.
Ägg, jordnötssmör och sesammjöl är bra proteinkällor och jordnötssmöret och kokosoljan bidrar med nyttiga fetter.
Både nyttigt och gott med andra ord - precis som jag vill ha det.


Du behöver till 1 stor:
1 medelstor morot
1 ägg
1 msk jordnötssmör (eller annat nötsmör)
1 tsk kokosolja
1 msk kanel
1 msk strandnyponpulver
3 dadlar (jag väljer färska)
½ dl havregryn
½ dl sesammjöl
ca 2 msk vatten
till dekoration: solroskärnor

Gör så här:

  1. Skala och riv moroten fint direkt ner i en bunke/skål.
  2. Knäck ner ägget över moroten och lägg även ner övriga ingredienser, utom vattnet.
  3. Mixa ihop till en jämn smet.
  4. Tillsätt vattnet en matsked i taget. Konsistensen ska bli lita lagom lös, inte för rinnande och inte för fast.
  5. Häll smeten i en stor muffinsform.
  6. Dekorera med solroskärnor.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...