Mmmmmmmörk choklad.
Den innehåller många bra näringsämnen som har flera olika hälsoeffekter för oss. Framför allt är det kakaon som står för nyttigheterna, vilket innebär att ju mörkare choklad (= högra kakaohalt) desto nyttigare choklad.
Det är de rika innehållet av flavonider, en typ av antioxidant som ger de positiva effekterna för vår hälsa.
Ämnet tryptophan som ingår har också en förmåga att göra oss glada och ge en känsla av lugn och välmående.
Framför allt har flera tidigare studier påvisat att intag av mörk choklad kan vara gynnsamt för hjärta och kärl - minska risken för stroke och andra besvär. Belägg finns också för skyddande effekter vid cancer och diabetes.
En nyligen genomförd tysk studie visar också på tydliga resultat på att mörk choklad har positiv effekt för de som önskar gå ner i vikt. Kontrollgruppen vid undersökningen, som fick äta mörk choklad som tillägg till sin lågkolhydratkost, gick både ner mer i vikt än den andra gruppen (enbart på lågkolhydratkost) som inte åt choklad och de hade också lättare för att behålla sin vikt på sikt.
I studien fick försökspersonerna äta knappt 50 gram mörk (81%) choklad varje dag. Det är alltså viktigt att chokladen är riktigt mörk.
Du som vill öka på ditt välmående.
Kanske gå ner i vikt eller se till att behålla den vikt du har.
Du kan gärna låta en bit riktigt mörk choklad ingå i din dagliga kosthållning för hälsa, välbefinnande och njutning.
Riggad undersökning...
SvaraRaderahttp://io9.com/i-fooled-millions-into-thinking-chocolate-helps-weight-1707251800