fredag 8 maj 2015

Flapjacks - oemotståndligt goda (utan vete, socker eller mjölk)


Flapjacks, ni vet den där söta, tuggiga och goda baren som går att köpa lite här och där och som ofta marknadsförs som ett nyttigt mellanmål. För de mesta innehåller det massvis med socker och andra mer eller mindre bra tillsatser.
Jag älskar Flapjacks och faller för frestelsen ibland och köper mig en när energin dalar och/eller hungern gör sig påmind och jag är på språng. Men jag har många gånger tänkt att det måste gå att göra en egen variant med så mycket bättre innehåll.
Basen i en Flapjack är havre och havren kan sägas vara vårt mest näringsrika sädesslag. Du som är glutenintollerant får leta efter havre som är certifierat glutenfritt. Havre i sig innehåller inte gluten, men kontamineras ofta vid skörden.
Då min mage för tillfället har sagt "nej tack" till kokosolja så ville jag hitta ett annat alternativ till den som annars vore given. Jag valde kallpressad rapsolja som är smaklös och som innehåller bra fettsyror och näringsämnen. Du som vill kan självklart använda kokosolja istället.
Och söta ska de ju så klart vara Flapjacksen! Jag valde att söta dem, men inte så mycket, men hjälp av färska fikon och lite honung.
För att få med lite mer nyttiga fettsyror och mineraler valde jag också att ha med chia- och sesamfrön.
Experimentera gärna med frön som du tycker om och har hemma. Det går också bra att ha i torkade frukter och bär.

Du behöver:
1 dl kallpressad rapsolja
6 färska dadlar (torkade går också bra)
3 msk honung
1 tsk vaniljpulver
½ dl vatten
2 msk sesamfrön
1 msk chiafrön
4 dl havregryn

Gör så här:
Häll upp oljan i en kastrull och värm upp den lätt på spisen. Kärna ur dadlarna och dela i mindre bitar och lägg ner i oljan. Häll ner honungen, vaniljpulvret och vattnet. Låt allt bli varmt tillsammans. Det ska inte koka.
Mixa sedan med mixerstav till en jämn massa.
Häll ner sesamfrön och chiafrön och vänd till sist ner havregrynan.
Blanda om ordentligt med slev.
Låt stå några minuter så att grynen suger åt sig av vätskan ordentligt.
Klä sedan en brödform (eller annan lämplig form) med bakplåtspapper och häll sedan ner smeten i formen. Tryck med hjälp av sleven ut smeten i formen så att den packas väl. Höjden bör vara ca 3 cm.
Ställ in i mitten av ugnen på 175 grader och baka i ca 20 minuter.
Flapjacksen ska fortfarande vara lite "kladdig" när du tar ut den. Den ska inte vara torr när den är färdiglagad.
Låt svalna i formen tills den är "hanterbar". Lyft sedan ut kakan med hjälp av bakpltspappret och skär lämpligt stora bitar innan den har svalnat helt.

1 kommentar:

  1. Tack för en fin sida och recept! Trenden att äta glutenfritt växer och folk som slutar äta gluten och ibland även mejeriprodukter mår i regel mycket bättre. För ca 2 år sedan sökte jag på nätet för min fibromyalgi, ledvärk och min mage som krånglat så länge jag minns och hittade en blogg som relaterade till mina besvär, och där fanns även böcker av Michael Håkansson som heter "gluten och mjölk-källan till moderna sjukdomar" och handlade om gluten. Jag köpte dessa (kan verkligen rekommendera dem) och efter att läst dem slutade jag med först gluten och sen mejeriprodukter och idag mår jag toppen. Här är en länk till författarens blogg som är ganska välbesökt: http://gluten-celiaki.blogspot.se/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...