måndag 11 maj 2015

Chokladboll - med jordnötssmör och avokado


Tänk att det mesta i "matväg" ska ha en egen dag numera. Eller mat och mat. Det handlar mer om mindre nyttiga maträtter - som pannkakans dag, våffeldagen, kanelbullens dag, kladdkakans dag osv.
Och idag är det chokladbollens dag. Men den kan vi faktiskt med ganska enkla medel göra till en riktigt hälsoboll. Idag finns otaliga varianter där man skippar både socker och annat onyttigt.

Här har jag mixat samman en variant som är toppen som ett bra mellanmål - full med nyttig energi och ger mättnad och håller blodsockret i balans och energin på topp en god stund framöver.
Detta tack vare att de innehåller avokado och jordnötssmör. För sötma, för det vill vi ju att de ska smaka, har jag använt mig av dadlar och Stevia Drops vanilj.

Du behöver:
8 - 10 urkärnade dadlar (gärna färska)
2 dl havregryn
1 avokado
3 msk osötat jordnötssmör
½ dl kakao
½ dl havremjölk (eller annan växtmjölk)
20 droppar Stevia Drops vanilla

Att rulla i: skalade sesamfrön

Gör så här:
Häll alla ingredienser i matberedare och mixa samman till en jämn smet. Det går också bra att använda stavmixer, men då får du se till att jobba lite mer.
Om degen känns lite för lös och kladdig, ställ den kallt en stund. Det ska gå att forma bollar enkelt och dessa rullar du sedan i sesamfröna.
Förvara svalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...