onsdag 27 maj 2015

Bön- och spenatplättar med ärtguacamole

Bön- och spenatplättar

Bönor är perfekta att använda till att mixa i olika rätter. Till och med i bakningen har vi fått lära oss att det fungerar utmärkt att blanda ner bönor.
Bönor innehåller bra med protein och dessutom nyttiga fibrer. I de här plättarna hade jag svara bönor, men det går lika bra att använda någon annan sort.
För att göra det enkelt för mig - jag gillar ju snabbmat som är nyttig, så använde jag mig av ekologiska färdigkokta bönor som går att hälla upp direkt ur kartongen.

Jag tycker dessa bön- och spenatplättar är goda att servera som tillbehör till fisk, fågel eller kött, istället för potatis, ris eller pasta. Men de går givetvis att äta som ensamrätt också. Då gärna med en god röra eller sås till. En av mina favoriter för tillfället är ärtguacamolen som även den går att bjuda på som tillbehör till många olika rätter.

Du behöver:
1 pkt svarta bönor (380g)
3 ägg
3 vitlöksklyftor
1½ dl bovetemjöl
1 - 2 dl fryst bladspenat eller ½ påse färsk (ca 30 g)
2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten
Lägg dem i matberedaren och knäck ner äggen över dem. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna och lägg i dem tillsammans med bovetemjöl, spenat olivolja och avsluta med salt och peppar.
Mixa ihop till en jämn smet.
Om du vill att plättarna ska bli lite "lättare" i konsistensen, så ta 1 dl bovetemjöl. Med 1½ dl blir de lite mer kompakta, men jag gillar det.
Värm en stekpanna med lite olivolja i och klicka ut lagom stora plättar och stek ett par minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Ärtguacamole
Till ärtguacamolen behöver du:
1 avokado
1 dl gröna ärtor (frysta går bra)
1 rejält knippe citronmeliss
1 - 2 tsk pressad citron
salt och peppar.

Gör så här:
Mixa samman alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare och smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...