måndag 2 mars 2015

Rör på dig för att hålla dig frisk och levande!Människokroppen är gjord för aktivitet. Om du tittar tillbaka på hur vårt liv har sett ut genom hundra tusentals år, så är vår fysik sig ganska lik. Vi är samlare och jägare och vi är gjorda för att var i mer eller mindre ständig rörelse.

I dag har vi skapat oss ett samhälle där vi kan hoppa in i bilen för att jaga vårt kött och samla våra grönsaker. Många sitter still på sin kontorsstol 8 timmar om dagen med endast korta pauser för att gå och hämta en kopp kaffe eller gå på toaletten.

I studier där man har titta på befolkning som idag lever under ungefär samma förhållanden som vi har gjort tidigare dvs. jordbruks- eller självförsörjande samhällen har man kommit fram till att en vuxen person där sitter i snitt tre timmar på en dag.
Jämför det med hur mycket du/vi sitter som har stillasittande arbeten idag.
I USA räknar man med att vuxna med hyfsat stillasittande arbeten sitter mellan 13 - 15 timmar per dygn.
Nya studier har dessutom visat på att det inte räcker med att gå och träna på gymmet några tillfällen i veckan för att motverka de negativa effekterna av den stillasittande vardagen. Vi måste röra på oss regelbundet under dagen för att hålla kroppen igång.

Dr Levine har i många år studerat effekterna av ett stillasittande liv och enligt honom gör det mycket stor skillnad om vi bara ställer oss upp i korta intervaller på 90 sekunder åt gången. Det är tillräckligt för att kroppen genom muskel- och cellsystem på ett positivt sätt ska kunna reglera blodsocker, blodfetter och kolesterol.
Det räcker alltså att du bara reser dig från skrivbordsstolen och står en kort stund för att du ska få en positiv effekt.
Dr. Levine menar att våra kroppar har designats för att vara ständigt i rörelse och när vi är stilla i långa perioder "stänger de ner" som en förberedelse för att nu är det "över".

Om du har ett stillasittande arbete kan du alltså ganska enkelt motverka de negativa effekterna genom att stå om möjligt om du har ett höj- och sänkbart skrivbord eller genom att resa dig upp och röra på dig flera gånger under varje timme. Ställ dig upp, sträck på dig, hoppa på stället eller gå en liten promenad.
Se till att få med dina kollegor dessutom.
Varför inte, om arbetsplats och arbetsuppgifter tillåter ösa på med någon discodänga lite nu och då och dansa loss bakom skrivbordet?
Ni kommer både att må bättre fysiskt och bli gladare psykiskt.

Vill du läsa mer om detta hittar du mer information HÄR.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...