måndag 16 februari 2015

Få bukt med "bråkig"mage med FODMAP-dietenProblem med magen är verkligen en folksjukdom och fler och fler upplever att deras magar krånglar utan att verken de eller deras läkare kan hitta en bakomliggande orsak.
Våra magar är komplicerade och en obalans på något sätt kan ofta ge problem på flera olika plan.
En mage som krånglar är verkligen besvärligt och orsakar mycket lidande. Det kan handla om kramper, sveda, gaser, uppblåsthet, diarré eller förstoppning. För många kommer problemen då och då medan andra upplever dem konstant.
Att det dessutom är svårt att få hjälp hos läkare som inte hittar något direkt "fel" gör inte saken lättare. Diagnosen som ställs när det är många symptom och ingen annan diagnos kan hittas är IBS - Irritable  Bowel Syndrom.
Många börjar så klart att experimentera med kosten för att se om det går att hitta lindring där. Men
många upplever att det är svårt att hitta sambanden då symptomen ofta kan vara oregelbundna och det är svårt att se de klara sambanden.

Som kostrådgivare brukar jag alltid rekommendera att man genast utesluter vetemjöl, komjölk samt socker. Dessa "livsmedel" är kända för att kunna skapa problem för känsliga magar. Det är inte alla gånger det är de som är boven i dramat här, men i och med att de skapar och vidmakthåller inflammationer så gör det inte magens situation bättre.
Många upplever ganska snart en förbättring och för en del upphör problematiken helt efter denna kostförändring.

Andra behöver gå vidare och fundera på vilka livsmedel som orsakar problematiken. Då kan metoden FODMAP ofta ge den slutgiltiga lösningen på problematiken. FODMAP är en förkortning för:
Fermentable, Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polysols. Alla dessa är namn på olika sorters kolhydrater som kroppen kan ha problem med att ta hand om. När vi äter mycket kolhydrater uppstår en jäsningsprocess och för en del blir det stora och märkbara problem som leder till uppsvullen mage, kramper, diarré eller förstoppning.
FODMAP-dieten hjälper dig att utesluta de problematiska kolhydraterna i dieten och föreslår istället livsmedel som inte innehåller så stor mängd av dessa kolhydrater. Tack vare en ändring av kosten på det här sättet kan du ganska snabbt märka en förbättring och bli av med dina problem.

Vad bör du då undvika?

 • Fruktos (fruktsocker)
  Ät inte: torkade frukter, honung, päron, äpplen eller melon
  Välj istället: bär, ananas, banan, apelsin, grapefrukt
 • Laktos (mjölksocker)
  Ät inte: mjölk från ko en del klarar get och får, men inte alla
  Välj istället: växt- och nötbaserad mjölk. Hårdost kan fungera för en del.
 • Oligosackarider (kostfibrer)
  Ät inte: vete, råg, kål, bönor, linser, ärtor, lök, sparris eller cashewnötter.
  Välj istället: havre, ris, potatis, tomat , morot och zucchini.
 • Sockeralkoholer (sötningsmedel)
  Ät inte: godis, glass, kakor, tuggummi etc. som är sötade med xylitol eller sorbitol.
  Välj istället: honung, stevia, kokossocker eller sockeralkoholen erythritol som inte brukar orsaka jäsning.
Som vanligt är det individuellt vad och hur stora mängder vi tål, så prova dig fram och se vad som kan göra skillnad för dig.

Viktigt i det här sammanhanget är att bestämma sig för att jobba med och inte emot kroppen. När du börjar samarbeta med din kropp och ger den mat som den tycker om, klarar av och mår bra av så får du en bättre fungerande kropp på alla plan.
Visst kan det vara orättvist att du inte kan äta precis det du skulle vilja, men priset du får betala i form av kramper, uppsvälldhet osv. är garanterat inte värd "njutningen" av dessa livsmedel.
Fokusera istället på det som fungerar bra för dig och hitta recept och inspiration som bättre passar till ditt nya liv med livsmedel som passar dig.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...