onsdag 18 februari 2015

Depression orsakas av inflammation - ät RÄTT mat!

Depression drabbar ungefär 1 av 10 personer. Anledningarna kan vara flera och tidigare har man lagt mycket fokus på de psykologiska orsakerna som kan ligga bakom.
En annan viktig och bakomliggande anledning som man tittar mera på idag är biokemiska orsaker i form av inflammationer som bidragande orsak.

George Slavich, klinisk psykolog på University of California, har forskat om depression i många år och menar idag att han inte ens ser det som enbart en psykisk diagnos utan snarare en kombination mellan psykisk- och biologisk obalans.
Slavich ser tydliga kopplingar mellan vår fysiska och psykiska hälsa när vi är sjuka och har någon infektion i kroppen. Vi mår dåligt fysiskt med värk, feber osv, men även vårt psyke påverkas. Vi blir trötta, orkeslösa och känner oss omotiverade.
Detta fyller en funktion då vi under en sjukdom behöver ta det lugnt, vila och varva ner för att kroppen ska kunna läka. När vi har läkt blir vi återigen pigga och får kraften tillbaka.

På samma sätt reagerar vi när vi har andra, kanske för oss otydliga, inflammationer i kroppen.
De får oss att tappa motivation och ork och kan leda oss i en nedåtgående spiral in i en depression om det vill sig illa.
Många har inflammationer i kroppen utan att de kanske gör så mycket väsen av sig. Kanske är det en axel som ger sig till känna med värk och spänningar ibland eller en mage/tarmar som protesterar med kramper, svullnad och värk lite nu och då.
Framför allt har många nyare studier kunnat påvisa att inflammationer och obalans i tarmfloran har ett mycket stort samband med just utvecklandet av depression.
Vid blodprov finns ett klart samband mellan markörer på inflammation (CRP osv) och depression.

Inflammationer i sig är till nytta för oss.
Det är kroppens sätt att skydda och låta skadade delar läka.
Problemet är att så länge vi lever/äter fel, så kommer inte inflammationen att försvinna utan den finns kvar i kroppen. Ibland "vandrar den runt" och sätter sig på lite olika ställen. Andra gånger är det en återkommande värk som kommer och går.
Till slut kommer den för att stanna och du har konstant ont i en kroppsdel.
Inte är det då konstigt att även vår hjärna påverkas och reagerar, för den helt logiskt, genom att försätta oss i en depression.

Som kostrådgivare och hälsocoach ser jag ju så klart klara samband mellan maten vi äter och hur våra kroppar mår. Det finns många olika "livsmedel" som kan skapa inflammationer hos oss, men de främsta är:

  • Vetemjöl
  • Socker
  • Komjölksprodukter
Genom att utesluta dessa ur din kost kan du som har en inflammation = värk, stelhet eller depression efter bara några veckor känna en förbättring.
Det är denna kost jag förespråkar och själv äter. Du hittar en hel del recept här på bloggen som är både enkla att laga och goda att äta och som varken innehåller vete, socker eller mjölk.

Många som bär på inflammationer under en längre tid har också D-vitaminbrist vilket gör att ett tillskott på D-vitamin kan hjälpa till att läka ut inflammationen/depressionen.
Likaså kan du hjälpa mage/tarmar genom att tillföra bra och hälsosamma bakterier, så kallad probiotika.
Även vitamin B har visat positiva resultat på depression när man tagit det som kosttillskott.

Jag rekommenderar gärna Helhetshälsas produkter som har högsta möjliga renhet och som jag själv tar regelbundet.







Mer om kopplingen mellan depression och inflammation kan du läsa här:


1 kommentar:

  1. Ja helt rätt. Har en dotter som uteslutit gluten och mjölk.
    har inflammation i tarmen med sår.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...