fredag 23 januari 2015

Energibars med hampaprotein


Jag utfärdar en varning direkt!
De här energibarsen är helt oemotståndliga och det är dessutom väldigt energirika.
Som det bör vara med andra ord när du ska fylla på med energi. Bra energi. Vilket också gör att du nöjer dig med en lagom stor bit.

Ett perfekt mellanmål som ger bra energi som du håller dig mätt på tack vare högt innehåll av nyttiga fetter och protein samt även långsamma kolhydrater.
De innehåller protein i form av Hampaproteinpulver som  i det här fallet (finns olika sorter) innehåller hela 50% protein. Det innehåller dessutom alla 20 aminosyror som är viktiga för musklernas tillväxt och för att hormoner och enzymer ska kunna nybildas.
Hampaproteinpulver innehåller även våra viktiga fettsyror Omega-6 och Omega-3 samt våra viktigaste mineraler; kalcium, magnesium, fosfor, kalium, zink och järn.

Andra godsaker och nyttigheter som finns i dessa energibars och som bidrar med både protein och nyttiga fetter är jordnötssmör, sötmandel, chiafrön, valnötter, kokosolja, riven kokos, havregryn och gojibär.
För smak och sötma använd jag kakao, vaniljpulver och torkade dadlar.

Du kan själv anpassa mängden av ingredienserna och på så sätt reglera om du vill ha mer protein, mindre fett eller kanske mer sötma.

Du behöver till 6 stora bars eller 12 mindre:
½ dl sötmandel
2 msk kokosolja
½ dl hampaprotein
2 msk jordnötssmör
1 dl torkade dadlar
1 msk kakao
2 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver
½ dl valnötter
1 dl havregryn
½ dl gojibär
2 - 3 msk vatten vid behov

Gör så här:
Mixa i matberedare ihop sötmandel, kokosolja, hampaprotein, jordnötssmör, torkade dadlar, kakao, chiafrön och vaniljpulver så att det blir en jämn smet. Tillsätt sedan valnötter och mixa en kort stund så att de är grovt fördelade.
Tag bort behållaren från mixerstativet och lägg antingen smeten i en annan bunke eller fortsätt att blanda i havregryn och gojibär ner i mixerbunken men rör ihop smeten med hjälp av sked/slev så att inte grynen och bären finfördelas utan blandas hela.
Tillsätt lite vatten om smeten behöver bli lite mjukare.
Lägg plastfolie eller bakplåtspapper i botten på en fyrkantig/rektangulär form och tryck ut smeten i botten så att den blir lagom tjock för dina energibars.
Ställ in i frysen i någon timme och ta sedan ut och skär lagom stora bitar.
Förvara sedan i kylskåp
Om du vill öka på proteininnehåller och minska på kolhydraterna kan tu ta mer hampaproteinpulver och mindre havregryn.


Energivärdet räknat på 6 energibars blir:

372 kcal
Protein 13 g
Kolhydrater 20 g
Fett 26 gInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...