onsdag 21 januari 2015

Äppelkaka med kanel och kardemumma - utan vete och socker

Äppelkaka med kanel och kardemumma


Äppelkaka är en klassiker och något de flesta tycker om. Det här är en variant som bakas på bovtete och kokosmjöl och som smaksätts med kanel och kardemumma som passar så bra ihop med just äpplen. Söta gjorde jag med kokossocker. Den lite knäckiga smaken som kokossockret ger passar särdeles bra ihop med äpplen, tycker jag.
Och som vanligt när jag bakar är det #tjofftjoff, som gäller = snabbt ska det gå, nyttigt ska det vara och gott ska det smaka.

Du behöver:
100 g smör (går också med kokosolja)
2 dl bovetemjöl
1 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
1 dl kokossocker
2 ägg
1 dl kokosmjölk (eller annan växtmjölk)
1 - 2 äpplen

Gör så här:
Smält smöret (eller oljan) i en kastrull på spisen.
Blanda de torra ingredienserna väl, inklusive kryddorna i en matberedare.
Häll i smöret, äggen och mjölken och mixa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad (med kokosflingor förslagsvis) springform.
Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skiva i klyftor och tryck ner dem i smeten i formen.
Dekorera med lite kokossocker och kanel.
Grädda sedan mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Kakan får gärna kännas lite saftig, så prova med provsticka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...