måndag 8 december 2014

Pizzatime - även för oss som inte äter "fulpizza"


Jag har aldrig varit en jättefan av pizza, egentligen. Det är för mäktig mat för mig. Och innan jag visste att jag var allergisk mot vetemjöl förstod jag inte att "bakiskänslan" som jag kände dagen efter en pizza, berodde på att kroppen hade fullt sjå med att ta hand om något som den verkligen inte uppskattade - vetemjöl och dessutom det i kombination med en massa fett.

Men pizza är förstås många gånger "bekväm" mat, antingen man väljer att köpa från pizzerian eller baka själv hemma. När resten av familjen väljer att äta "fulpizza" så brukar jag snabbt svänga ihop den här LCHF-inspirerade varianten där pizzabotten består av ägg, riven ost, fiberhusk (Psylliumfröskal) och ris- eller bovetemjöl.
Jag brukar inte använda några exakta mått utan känner av lite så att jag får en lagom konsistens och en pizzadeg som jag lätt kan platta till och forma som en pizzabotten på ett bakplåtspapper.

Storleken på den här pizzan blir alldeles lagom för en person. Eftersom den innehåller både ägg och ost är den mättande och du kommer garanterat att bli både mätt och nöjd.

Du behöver ( en port):
1 ägg
½ - 1 dl riven ost
2 msk Psylliumfröskal(fiberhusk)
Rismjöl eller Bovetemjöl tills smeten får en lagom fast/kladdig konsistens för  att forma till en pizzabotten med hjälp av sked på bakplåtspapper.
salt och svartpeppar

Gör så här:
Knäck ägget i en bunke och häll i den rivna osten. Ta en mindre mängd om du inte vill ha en så fet pizza (en smaksak). Blanda sedan ner Psylliumfröskalet och låt smeten svälla i 5 - 10 minuter. Blanda sedan ner ris- eller bovetemjöl tills du får en lagom konsistens för att forma pizzabottnarna. Salta och peppra och blanda igen.
Klicka ut smeten på ett bakplåt klädd med bakplåtspapper. Forma pizzabotten med hjälp av en sked. Platta till och tryck ut så att den blir ganska tunn, men håller ihop ordentligt.
Förgrädda pizzabotten i ungen 200 grader i 10 - 15 minuter.

Ta sedan ut och ha på den fyllning som du föredrar.
På min pizza ovan hade jag: tomatpuré, pizzakrydda, stekta bacontärningar, skivad paprika, fetaost och riven ost.
Grädda i ugnen (200 grader) ca 10 minuter eller tills osten smält och har fått lite färg.
2 kommentarer:

  1. Älskar pizza men ogillar vetemjöl. Tack för recept, ska testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart att det går att äta pizza med GOTT samvete :-). Hoppas du gillar den Agneta.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...