måndag 1 december 2014

10 tips på hur du slutar tröstäta



Att tröstäta eller att känsloäta som man också kan kalla det är vanligt.
Vem har inte nallat ur kakburken när man känt sig ledsen eller ätit upp barnens överblivna godis när man känt sig stressad någon gång?
Faktum är att jag skulle vilja säga att vårt känsloätande är vårt största problem idag när det gäller ohälsa och övervikt. För de flesta idag har vetskapen om vad som är bra för oss att äta och vad som är mindre bra. Ändå tenderar vi att välja fel mat, äta för ofta och i för stor mängd. Det handlar alltså inte om ren okunskap utan något annat som ligger bakom.

Att ta till mat är ett snabbt och effektiv sätt att ta hand om (glömma eller tillfälligt trolla bort) känslor som vi helst inte vill kännas av. Vi äter när vi är:

  • ledsna
  • arga
  • oroliga
  • stressar
  • osäkra
  • otåliga
  • rastlösa
Och ibland, men inte i lika stor utsträckning äter vi på grund av (eller tack vare, beroende på hur du ser det) positiva känslor:
  • när vi vill fira
  • för uppskattning av oss själva eller andra
Problemet med tröstätandet är framför allt att vi väljer söta och/eller feta produkter att trösta oss med. Skräpmat skulle vi kunna sammanfatta det med. Det är sällan någon tröstäter grönkål eller dricker citronvatten - då hade vi inte några problem med vikt eller hälsa ;-).

Vad kan du göra då för att sluta med ditt tröstätande?
Här är 10 förslag:
  1. Stanna upp INNAN du går till skafferiet, kylskåpet eller sticker till affären för att köpa "tröstemat". Känn efter VAD det är du känner. Att hitta den känslan och acceptera den är viktigt både för ditt fysiska och psykiska mående. Det är helt ok att må dåligt. Det är däremot onödigt att proppa dig full med exempelvis godis som efteråt ger dig dåligt samvete. Dessutom har du inte mer än tillfälligtvis lyckats trolla bort/glömma känslan - både den och orsaken finns kvar om du inte hanterar den.
    När du har hittat känslan som du känner, så fundera på hur du behöver ta hand om den, alltså inte genom att äta mat. Du kanske behöver gråta? Prata med en vän? Krama om din hund? Gå en promenad? Eller göra något annat som får dig att må bra samtidigt som du funderar på vad du behöver göra.
  2. Skriv en lista på vilka fördelar du får av att INTE tröstäta. Hitta på minst fem olika "vinster" du får genom att låta bli. Skriv upp dem på olika lappar/kort och ha dem lättillgängliga så att du kan läsa dem när suget är på väg att ta över. Se till att läsa dem och påminna dig flera gånger dagligen tills du har lyckats bryta ovanan.
  3. Säkra din miljö. Se till att du inte har onödiga frestelser hemma. Släng barnens rester av lördagsgodiset och köp inte hem mer glass eller kakor som går åt når du har gäster. Se helt enkelt till att det blir så svårt för dig som möjligt att tröstäta.
  4. Notera dina saboterande tankar. När du står där med handen i kakburken eller kanske till och med när du kommer på dig själv med att stå och tugga på chips utan att du ens er medveten om att du har hämtat påsen, så har du innan tänkt en tanke. Dessa tankar är ofta både snabba och "luriga". Det är det vi tänker innan vi stoppar något i munnen. För det gör vi. Tänker innan. Ditt jobb är att försöka hitta exakt vad det är du tänker som gör att du bestämmer dig för att äta en kaka eller något annat som du vill trösta dig med. Ett exempel:
    - En kaka är jag verkligen värd efter den här jobbiga dagen.
    När du vet vad det är du tänker innan du äter, så är det också mycket lättare att motarbeta tanken genom att ha motargument, såsom:
    - Visserligen har det varit en jobbig dag, men det blir garanterat inte mindre jobbig av att jag äter upp halva kakpaketet. 
  5. Sluta lura dig själv. Ursäkterna du kommer med för att kunna fortsätta tröstäta är inget annat än just ursäkter. Vem är det du lurar genom att försöka övertala dig själv om att du är "värd" att äta en massa skräpmat för att döva dina känslor? Jo, enbart dig själv.
  6. Inget alternativ! Bestäm dig för vad som inte är ok att äta i matväg och säg helt enkelt till dig själv att: - Det är inget alternativ!
    Det gör att du inte ens behöver överväga att smaka.
  7. Träna på avslappning. Genom att lära dig att slappna av, andas och ta det lugnt kommer du mycket lättare att kunna hantera de jobbiga känslor som dyker upp. Din kropp är inte så stressad från början och om den skulle bli det i någon situation, så kan du snabbt med hjälp av avslappning försätta den i ett lugnare läge. Toppen att ta till när du känner dig stressad, otålig eller ofokuserad.
  8. Drick ett glas citronvatten. Surt gör att sötsuget minskar och gör kroppen mer basisk. Begäret efter att tröstäta försvinner.
  9. Lyssna på musik. Välj musik som får dig att må bra: lugn musik som lugnar dig eller "gladmusik" som får dig att må bra. Få saker kan så effektivt som musik få dig att förändra din känsla av välmående. Utnyttja den effekten.
  10. Stressa mindre. Försök att ta det lugna och gå inte in i stress på rutin. Hitta sätt att hantera situationer då du känner stress och lär dig att prioritera och sänka kraven.
Dessa områden och ännu fler därtill jobbar vi med i min distanskurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT. Är du nyfiken på vad den innehåller kan du läsa mer om den HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...