onsdag 8 oktober 2014

Lax- och fetapaj på kikärtor och bovete

Lax- och fetapaj på kikärter och bovete.
En paj är aldrig fel. Funkar perfekt till festligare tillfällen, men är också toppen vardagsmat i och med att det är tacksamt att förbereda och frysa in
Men paj är av tradition bakat på vetemjöl, och det går bort för min del. Här har jag gjort en pajdeg med kikärtor och bovete som bas. Det blir en fiber- och smakrik pajbotten. Självklart kan du fylla ditt pajskal med valfri fyllning - fantasin har inga gränser.
Jag ville göra en fyllning som var mjölkfri också och valde att göra en smet på ägg, fetaost och majonnäs (ekologisk). I pajskalet lade jag broccolibuketter (från frysen) och bitar av kallrökt lax.
Jättegott och mättsamt.
Ingredienserna i denna paj fungerar även toppen under en 5:2-detoxdag. Dock är den ganska kaloririk, så du som räkna kalorier under 5:2 får bara ta en liten bit ;-).

Du behöver till pajdegen:
1 pkt (380 g) kokta kikärtor
2 ägg
2 msk fiberhusk
1 msk kokosfett
1½ dl bovetemjöl
salt och peppar

Till fyllning:
2 ägg
1 pkt fetaost
4 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
svarpeppar

Broccolibuketter (frysta eller färska), ca 3 - 5 dl
10 skivor rökt lax

Gör så här:
Skölj kikärtorna ordentligt. Häll dem i en bunke och knäck sedan ner de båda äggen och kokosfettet. Mixa med stavmixer ihop till en jämn smet. Blanda sedan ner fiberhusk, bovetemjöl, salt och peppar. Blanda ihop till en deg som ska vara lite lätt kladdig. Känns den för kladdig får du tillsätta lite mer bovetemjöl. Smaka av om du behöver krydda mer.
Tryck ut pajdegen i en smord (med kokosolja förslagsvis) pajform. Ställ in formen i frysen i 10 - 15 minuter. Nagga pajen med en gaffel. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter mitt i ugnen.

Mixa ihop äggen och fetaosten. Blanda sedan ner majonnäs, senap och svartpeppar. Rör om ordentligt.

När pajskalet är färdiggräddat tar du ut det ur ugnen. Fördela broccolin i pajformen. Lägg sedan ut laxen jämnt fördelad. Häll slutligen fyllningssmeten över. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 30 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...