onsdag 24 september 2014

Matro - ät lugnt och var närvarande för bättre hälsa och lägre vikt

Visst är det så att allt för många äter allt för mycket och dessutom allt för fel.
Med för mycket menar jag för stor mängd mat.
Med fel menar jag att maten till stor del består av snabba kolhydrater, mycket socker i olika former, litervis med läsk och mycket färdigmat/skräpmat som innehåller en massa tillsatsämnen, konsistensgivare, färgämnen och annat som helt enkelt inte är bra för vår hälsa.

Men, det är inte det enda problemet.
Alldeles för många tenderar att slänga i sig maten.
Man äter på stående fot eller på språng för att hinna till skola, jobb, mötet, träningen eller vad det nu kan vara.
Vi är stressade innan vi äter.
Vi slänger i oss maten och sväljer den efter några snabba tuggor. Ibland hinner vi knappt känna vad den smakar och definitivt inte känna efter om vi blir mätte eller inte.

När vi är stressade har kroppen inte fokus på matsmältning. Då jobbar kroppen på att rädda oss för den, som den tror, livshotande situationen som uppstått. Vi ska fly från den eller ta upp striden. Hjärtat pumpar snabbar, andhämtningen blir kortare och ytligare, musklerna spänns samt en rad andra fysiska och psykiska tillstånd.
Det kroppen inte prioriterar i detta läge är magen och tarmarnas jobb. Att smälta maten blir sekundärt när vi ska rädda livhanken på oss - för det år det våra "urtidskroppar" tror att det handlar om. Att du är sen till mötet och garanterat kommer att överleva det har den ingen förståelse för.

Problemen som uppstår när vi är stressade och äter snabbt är dels att magen och tarmarna tappar sin naturliga funktion. Vi kan få olika former av matsmältnings- och tarmproblem som följd. En följd av det blir att näringsupptaget påverkas vilket kan göra att vi bli undernärda trots att vi innehållsmässigt äter en ok kost.
En annan faktor är övervikt och fetma. När kroppen är stressad produceras kortisol - kroppens stresshormon. När stressen är långvarig och/eller sker ofta så ser kortisolet till att vi börjar lagra fett - som en säkerhetsåtgärd för att överleva kristider. Framför allt har kortisolet en förmåga att se till att kroppen lagrar fett runt buken.

Med andra ord så kan du vara hur hälsosam som helst - träna bra och äta en sund kost, men om du stressar för mycket i ditt liv och inte minst när du äter maten, så skapar du en ohälsa som också kan göra dig överviktig.

Lösningen?
Ta det lugnare!
Försök så klart att se över hur ditt liv ser ut. Kan du göra mindre? Kan du delegera mer? Kan du sänka kraven på dig själv?
Börja också med att låta dina måltider - ALLA måltider - bli stunder av lugn, ro och njutning. Låt dem få ta tid och se dem som en stund då du får varva ner.

  • Avsätt tid. Även om du känner att du inte har tid, så kommer du att märka att genom att låta måltiden bli en stund för nedvarvning och vila, kommer du att bli mer effektiv vid övriga tidpunkter.
  • Sitt ner och ät. ALLTID! Även ett äpple på språng skapar stress för kroppen.
  • Gör måltiden till en lugn och trevlig ritual. Hitta en så lugn plats som möjligt, duka fint, tänd ljus. Inget fipplande med telefoner, läsa tidningen, kolla surfplattan eller se på Tv samtidigt. Var bara där i måltiden och ha fokus på den och på de som eventuellt äter tillsammans med dig.
  • Ät själv om du kan och det är det du känner att du behöver. Men en lugn måltid kan också innebära sällskap av familj, kollegor eller vänner där man tillsammans har en trevlig stund. Det ger avkoppling till alla
  • Tugga maten ordentligt. Den gamla "devisen" att vi ska tugga maten 30 gånger innan vi sväljer är inte så tokig. Har du tänkt på hur många gånger du tuggar innan du sväljer? Tre eller fyra gånger? Räkna efter nästa gång. Börja med att försöka dubbla det antalet. Lägg ner besticken efter varje tugga och fokusera på matens smak och konsistens.
  • Känn tacksamhet över att du faktiskt där och då får äta just den maten. Kanske är det inte en trerätters från den fem-stjärniga restaurangen som står på menyn, men det går att njuta och känna tacksamhet över en apelsin eller en tallrik ärtsoppa också. 
Matro är tyvärr alldeles för ovanligt i dag.
Vi behöver ta tillbaka den!

Om du känner att du är väldigt långt ifrån den totala matron idag, så börja med att skapa matro vid en måltid i taget. När du kommer att känna de positiva effekterna av en lugn frukost eller harmonisk lunch, så är det så mycket lättare att se till att även övriga måltider också ska intas i samma tempo.
Och du, se till att ditt kaffe- och/eller tedrickande också blir lugna stunder både för kropp och knopp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...