måndag 29 september 2014

Kladdkaka med kaffe - på bönor och bovete

Kladdkaka med kaffe - på bönor och bovete
Vi som av en eller annan anledning väljer att helt eller delvis utesluta vetemjöl, socker och mjölkprodukter ur kosten behöver definitivt inte sluta att äta godsaker. Det finns idag en uppsjö av alternativ och tack vare att intresset för att leva hälsosamt är så stort så råder en stor kreativitet. För vem hade för 10 år sedan ens tänkt tanken att baka en kaka med bönor som bas?
Ja inte jag i varje fall.
Jag har tidigare bakat kalasgoda småkakor med svarta bönor och tänkte att de måste ju vara en kanonbra bas i en kladdkaka. Och det blev de ju, så klart.
Jag valde att söta med torkade dadlar. Det går även bra att använda sig av honung och andra alternativ istället för socker. Smaka av smeten, så känner du att du får till en lagom sötma.

När det gäller bakverk och sötsaker som denna, så är det så att även om det här är en betydligt mer hälsosam variant än en kladdkaka på vetemjöl, socker och smör, så är det fortfarande en sötsak som ska ätas med förstånd och njutning - inget som kan frossas i gränslöst.
Det gäller för övrigt allt som är sött. Det är många som gärna vill hitta "nyttiga sötsaker" som man kan frossa hämningslöst i utan dåligt samvete. Något sådant finns inte. Allt som är sött är "sällan-mat" som ska sätta guldkant på tillvaron lite nu och då - inte ingå i den dagliga kosthållningen.
En stor fördel i det här sammanhanget är att denna kaka är väldigt mäktig, så du kommer garanterat att känna dig mätt och belåten efter en bit.

Du behöver:
1 paket kokta svarta bönor (ca 400 g)
2 ägg
1 dl bovetemjöl
½ dl kakao
20 torkade dadlar
3 msk kokosolja
4 msk starkt kaffe
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 krm salt

kokosolja + riven kokos till att smörja formen

Till garnering:
Om du vill garnera kakan kan du vara hur kreativ som helst. Jag valde hallon och ringlade över smält mörk choklad (70%).

Gör så här: 
Skölj bönorna i kallt vatten och lägg dem i en matberedare. Knäck ner äggen och lägg i dadlar, kaffe och kokosolja. Mixa ihop till en jämn smet. Blanda bovetemjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt i en skål. Häll mjölblandningen i matberedaren och mixa ihop ordentligt.
Smörj en springform med kokosolja och riven kokos.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 15 minuter.

Dekorera kakan när den svalnat om du vill, annars är den god att äta som den är. En klick kokosgrädde smakar toppen till och bär i alla former, så klart.


2 kommentarer:

  1. Hur mycket är "ett paket" svarta bönor?

    Verkar gott!

    SvaraRadera
  2. Mitt paket kom från Zeta och innehöll 380 g Maria. Jag ska skiva in den informationen i receptet, för jag tror att fler undrar. Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...