onsdag 6 augusti 2014

Lyckligast i världen! Är du en av dem?


Häromdagen läste jag en undersökning om lycka som publicerats i den anrika tidningen The Guardian. I undersökningen hade 16.000 människor runt om i världen fått svara på frågor om lycka. På frågan:
- I det stora hela, skulle du säga att du är lycklig eller olycklig? så svarade hela 88 % i det landet med flest lyckliga människor att JA, de är lyckliga. Det landet var Sverige. 

Jag blir först lite förvånad. Sverige? Vi brukar ju inte direkt vara kända för att vara nöjda och tillfreds med tillvaron utan räknas snarare till "gnällspikarna" som sällan blir nöjda.Men sen blir jag glad. Så fantastiskt! Kanske är det så att vi börjar fatta grejen? Vi kanske börjar inse att vi faktiskt har det väldigt bra här. För faktiskt är det så att vi i Sverige inte har monopol på dålig ekonomi, arbetslöshet och allehanda andra problem. Det finns på många fler ställen i världen - och många gånger värre dessutom. För självklart är inte vi förskonad från sådant som vi inte önskar: sjukdom, ekonomiska bekymmer, ohälsa, svek osv. Det finns överallt och även här.

Och faktum är att det går att vara lycklig även om inte livet är till 100% perfekt. Lycka handlar inte om att allt måste vara perfekt. Det handlar ofta om att ta tillfället i akt att njuta av de små stunderna i tillvaron. Att uppskatta en kram från en person man tycker om, att ha sprungit milen på personbästa, att ha lyckats med tårtan eller att sommarkvällen är perfekt ljummen. Ibland är det bara det som behövs för att man ska känna perfekt lycka där och då.

En av grunderna för att jag ska hitta min lycka och att du ska hitta din lycka tror jag är att själv ta ansvar för sitt liv. Som jag skriver i bilden:
Tänk om det är så att du är här på jorden för DIN egen skull, och inte någon annans.
Skulle det göra någon skillnad för dig?

Om du inte behöver bekymra dig om att göra andra till lags.
Om du inte hela tiden försöker passa in.
Om inte allt handlar om att bli accepterad av andra.
Hur skulle du forma ditt liv då?

Lycka handlar inte om det perfekta.
Lycka handlar om att uppleva det perfekta i det liv du har.
Det är inte allt och definitivt inte alltid.
Men fånga alla glädjeämnen, ljuspunkter, fantastiska människor, kärlekar, godhet, skönhet och allt annat positivt som finns i ditt liv - oavsett hur resten ser ut.
Du kommer kanske att bli förvånad över hur mycket du faktiskt har att vara glad och lycklig över.
Prova!
Det värsta som kan hända är att du varit lycklig i onödan ;-).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...