onsdag 4 juni 2014

Förbered solbrännan med kokosolja från Koko-nat och Karotenkomplex från Helhetshälsa


Nu är det den tiden på året du vi får njuta i solen med bara armar och ben och i bästa fall i bara bikini eller badbyxor. Jag gillar sol, men jag är inte överförtjust i värme - i varje fall inte när det blir mer än 25 grader varmt och inga svalkande vindar känns av. Då vill jag gärna ha möjlighet att svalka mig i böljan den blå.

Under några decennier har vi blivit varnade för att sola. Risken att drabbas av hudcancer ökade markant, sas det. Rådet var att vi skulle vara mycket försiktiga med att vistas i solen. Helst skulle vi både smörja in oss med hög solskyddsfaktor och ha kläder på oss.
Hur det gick ihop med behovet av att ladda upp våra kroppar med D-vitamin som vi gör genom att sola var lite svårt att förstå. D-vitamin är en ytterst viktig vitamin för oss och brister kan leda till många olika sjukdomar och besvär.
Nu har forskarna återigen sett över tidigare forskning och inte minst sett konsekvenserna av att en del människor faktiskt lydde råden om att undvika solen. Det visade sig nämligen då att personer som avhållit sig från att sola löpte större risk att drabbas av cancer. Det gällde flera olika typer av cancer och även malignt melanom (hudcancer) som sägs utvecklas av för mycket solande.
De som lydde forskarnas råd fick alltså cancer i större utsträckning än de som solade på som vanligt.

Självklart är solen nyttig för oss - den är en förutsättning för allas våra liv. Och lika självklart är det att vi ska vara försiktiga när vi är i solen så att vi inte bränner oss. Var inte rädd för att sola, utan se till att göra det och njuta av det. Vi är alla olika känsliga för solens strålar och blir olika lätt solbrända. Anpassa ditt solande efter vad du och din kropp/din hud mår bra av.

Själv använde jag mig inte alls av några krämer med solskyddsfaktor under förra sommaren, utan jag började någon månad innan  solsäsongen med att äta karoten-tabletter för att förbereda huden för solen. På så sätt minskar risken för att bli bränd. Som "solkräm" använde jag enbart Koko-nat kokosollja (som du ser på bilden ovan. Det är naturlig och ren kokosolja från Fiji som kan köpas i lite olika dofter. Mina favoritdofter är mango och passionsfrukt och nu har jag beställt hem några flaskor väldoftande olja så att jag klarar mig i sommar. 
Det fantastiska med kokosoljan är att den förutom den vårdande egenskaperna även har en inbyggd solskyddsfaktor som motsvara ungefär 15 på skalan
Det är underbart att smörja in sig med denna olja direkt efter duschen - helst när huden fortfarande är fuktig. Då blir huden härligt mjuk och väldoftande.

Jag har också i år börjat förbereda huden genom att ta kosttillskott i form av Helhetshälsas Karotenkomplex.
Det är kapslar som innehåller karoten från algen Dunaliella Salina. När vi solar utsätts vår hud för oxidativ stress, vilket gör att hudens kollagen bryts ner och huden blir slapp. Karotenet motverkar detta och bygger istället upp huden och gör så att pigmenteringen när vi solar blir starkare. Resultatet blir alltså att du lättare bli brun och huden håller sig mjukare och starkare. Solbrännan sitter också längre.
Så nu känner jag mig laddad och förberedd inför sommarens soltimmar :-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...