fredag 23 maj 2014

Tofeecups - dadeltryffel och mörk choklad (sockerfritt, vetefritt) En varning utfärdas direkt. Den här tofeesmeten som görs på torkade dadlar, kokosmjölk, kokosolja, vaniljpulver och salt är galet god. Här har jag fyllt formar av mörk choklad med den, men du kan lika gärna använda den som topping eller fyllning i andra bakverk.
Det är lite "pilligt" att göra chokladformarna, men det är inte alls svårt. Det krävs bara lite tålamod.

Du behöver till 10 st:
2,5 dl torkade dadlar klippta i små bitar
½ dl kokosmjölk
½ dl kokosolja
½ tsk vaniljpulver
½ - 1 tsk salt, gärna Himalaya salt
100 g mörk choklad
10 småbrödsformar
Flingsalt till dekoration

Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugnen. Häll en liten skvätt smält choklad i varje form, en i taget
och snurra runt formen i handen så att chokladen täcker botten och kanter. Ställ in formarna i kylen eller frysen så att chokladen stelnar.Du ska ha choklad kvar som du ska använda till "locket" på dina Tofeecups.

Häll kokhett vatten över de klippta dadlarna och låt dem ligga kvar i vattnet 10 - 20 minuter.
Värm kokosmjöken och kokosoljan i en kastrull eller i mikron så att oljan smälter. Blanda väl och häll ner vaniljpulvret. Rör om ordentligt. Häll av vattnet av dadlarna och låt dem rinna av ordentligt. Om du vill kan du använda vattnet som har en ordentlig sötma till att söta kakor eller liknande, annars häll bort det.

Lägg ner de avrunna dadlarna i en matberedare och häll över kokosmjölken/oljan. Mixa allt ordentligt så att det blir en slät smet. Häll ner ½ tsk av saltet och mixa ner det ordentligt. Smaka av om du tycker att det räcker med salt. Häll i lite mer om du vill ha mer sälta.

Ta fram chokladformarna som nu har stelnat från kylskåpet och fyll varje chokladform med dadeltryffel nästan ända upp till kanten. Häll sedan över resten av den smälta chokladen så att varje form täcks av choklad.
Strössla över lite flingsalt över varje Tofeecup innan chokladen stelnar.
När alla formar är helt täckta av choklad och dekorerade med saltet ställer du in dem i kylskåpet så att chokladen och dadeltryffeln inuti stelnar.

Jag fick lite dadeltryffel kvar när jag fyllt alla chokladformar. Den är jättegod att ha som fyllning eller topping på muffins eller andra kakor. Fantasin har inga gränser här.
2 kommentarer:

  1. De ser verkligen otroligt goda ut! Ska spara receptet och prova i veckan!

    SvaraRadera
  2. Kul Mikaela! Berätta gärna vad du tycker :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...