måndag 5 maj 2014

Tänk Dig Smal - kursen där du lär hjärna och kropp att samarbeta.


I dag startar jag upp ännu en distanskurs med förväntansfulla deltagare som ska gå Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT. Det liknar inte något annat "dietprogram". Faktum är att själva kursen inte alls handlar om dieter, vad du får eller inte får äta. Här fokuserar vi på hur och varför du äter som du gör. De deltagare som vill kan under kursens gång välja att följa en diet som de tror på och som är sund och hållbar, men det är inget som krävs.

Jag tycker alltid att det är så roligt att starta upp dessa kurser eftersom jag redan innan vet vad deltagarna kommer att uppnå - ny tankar, nya vanor och ett nytt agerande som gör att de får verkliga aha-upplevelser på vägen. En och annan klädstorlek mindre brukar vara resultatet efter denna sexveckors-kurs. För en del är det allt som önskas. För andra är det starten för en fortsatt hälsosam livsstil och mera kilon att tappa av bara farten.

De flesta av oss vet idag vad som är bra att äta och också vad som är rimliga mängder.
Ändå är det så svårt att hålla sig till just det - rätt mat i rätt mängd.
Vad är det som gör det så svårt då? Kunskapen har vi uppenbarligen.
Det svåra är att maten är så mycket mer för oss idag än bra näring och energi.
Vi äter som ett sätt att ta hand om  våra känslor. Vi äter för att vi är:

  • trötta
  • arga
  • stressade
  • glada
  • rastlösa
  • förbannade
  • uttråkade
  • rädda
  • oroliga


Jag skrev ett tidigare inlägg om att vi måste lära oss att ha vår hjärna och vår kropp sammankopplade. Alldeles för ofta låter vi hjärnan fatta beslut utan att lyssna in vad kroppen behöver och mår bra av.
Eller så lyssnar vi bara på vad kroppen talar om för oss vad den vill ha och behöver.
Det är där problematiken börjar för de som äter fel mat och/eller i förstora mängder.
Den som väljer att enbart lyssna på kroppens behov, speciellt en kropp som är i obalans på grund av en kost som innehåller mycket socker, härdade fetter, konserverings- och tillsatsämnen hamnar i en ond cirkel av mera skräpmat. Livsmedel som innehåller ämnen som inte är naturliga för våra kroppar sätter lätt kroppens signaler och system (hormoner etc.) ur balans och vi kan inte längre känna vad det är vi verkligen behöver. Istället signalerar kroppen att den behöver mer socker, mer chips, mer glass etc.

Här måste vi ta hjälp av hjärnan för att få till ett samarbete. Vi kan inte längre lita på att kroppen ska tala om vad den verkligen behöver. Den vet inte det.
Genom att med hjärnas och tankens hjälp få till nya och bättre mat- och ätvanor så kommer du hjälpa kroppen till en bättre balans. Låter du hjärnan och kroppen samarbeta med målet att få dig att må bättre och om det behövs gå ner i vikt så ökar dina chanser mångfalt att du lyckas. Dessutom får du ett beståeende resultat.

Du som är nyfiken på hur distanskursen Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT fungerar kan läsa mer HÄR.

För dig som är intresserad av att läsa hur det går för deltagare som går eller har gått kursen kursen kan du söka efter #tänkdigsmal på Instagram och Facebook.
Är du själv sugen på att vara med kan du redan nu anmäla dig till nästa kursstart som är den 8 september.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...