fredag 9 maj 2014

Matro - så oerhört viktigt för både vikt, hälsa och välbefinnande

Hur äter du egentligen?
Kan tyckas vara en konstig fråga, men den är nog så relevant. Inte minst om du vill gå ner i vikt eller på annat sätt vill värna om din hälsa.

Har du tänkt på hur många gånger på en dag du stoppar något i munnen när du är på stående fot eller "i farten"? Det kan handla om allt från att du tar en frukt i farten från fruktskålen på jobbet till att du provsmakar maten du lagar eller nallar småkakor ur skåpen hemma.
Den som önskar gå ner i vikt kan vinna mycket på att verkligen se över just den här typen av ätande - det är ofta mer än vad man själv tror. Och JO, alla kalorier räknas - även de som intas på stående fot ;-). Många bäckar små, brukar man ju säga.

Men det handlar inte bara om din vikt utan din hälsa överlag.
Vi har ofta alldeles för bråttom idag och inte minst när vi ska äta. Och bråttom och magar/matsmältning är ingen bra kombination. Ingen bra kombination alls faktiskt. En stressad kropp lägger inte fokus på att smälta maten utan där ligger fokus på att rädda dig från en livshotande situation - som kroppen tror att det handlar om när den hamnar i ett stressat läge. Att ständigt gå med stresspåslag gör att matsmältningen ständigt fungerar sämre och konsekvenserna kan bli många. Du kan få problem med värk i mage och tarmar, magkatarr, problem med gallan, tarmarna kan bli skadade och börja läcka innehåll ut i kroppen som då svarar med att skapa inflammationer på olika ställen.... ja listan kan göras hur lång som hest.

I vår mage och i våra tarmar sitter dessutom en stor del av vårt immunförsvar så en försämrad mag- och tarmfunktion gör också att du får ett sämre immunförsvar över lag.

Jag utmanar dig att under en veckas tid verkligen försöka att inta allt du ska äta - från frukost till middag och alla eventuella mellanmål och snacks däremellan, sittandes. Dessutom ska du lägga dig vinn om att äta långsamt och njuta - oavsett om det är en morot eller en trerätters lyxmiddag du äter. Mindful eating eller Medvetet ätande som det också kallas.
Det här brukar ofta vara svårare än vad det kanske låter, för de flesta av oss är inte medvetna om hur mycket vi verkligen petar i oss under dagen. Var inte för sträng emot dig själv, utan kommer du på dig själv med att stoppa något i munnen av bara farten, så sätt dig då ner en liten stund och försök att hitta rutiner att påminna dig vid nästa tillfälle.

När en vecka har gått ska du summera dina erfarenheter.
Hur gick det?

Var det svårt? Varför?
Märker du någon skillnad i ditt välmående när du äter sittandes i lugn och ro istället för i farten?
Vad och på vilket sätt?


Om du som många andra känner att du mår bra av detta, så se till att det här blir en god vana som följer med dig framöver i livet. Både din mage och resten av din kropp och själ kommer att tacka dig.
Matro är verkligen underskattat och kommer att få dig att må bra även när det inte är matdags.

2 kommentarer:

 1. Tack Ulrika. Klokt som alltid. Önskar bara att jag kunde ta mig själv i nackskinnet och följa dina goda råd. Har allra svårast med att sluta äta om kvällarna trots att jag naturligtvis vet att det är förkastligt. /Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Agneta för dina fina ord!
   Försök att byta ut din vara vid att äta något på kvällarna mot en annan vana - som att gå en promenad, dricka en kopp gott te, ligga på spikmattan, eller vad det nu kan vara. Då går det lättare ;-).

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...