måndag 14 april 2014

Nedstämdhet och depression - själens växtvärkVi ska om möjligt alltid vara glada, må bra, känna oss starka och vara friska. Så ser idealen ut och om vi inte är där så måste det väl vara något allvarligt fel på oss, eller?

Om något "skaver", om vi känner oss nere, ledsna eller nedstämda söker vi i allt större utsträckning hjälp. Det ser jag i och för sig som något bra. Att hålla problemen inom sig och inte känna att man vet hur man ska hantera dem är sällan bra. Att få hjälp med tankarna, känslorna och strukturen kan vara både klokt och viktigt. Dock är jag inte lika förtjust i tendensen att medicinera bort all form av negativa känslor - en trend som också verkar öka.

Jag vet inte om det är så att de flesta som söker hjälp för att de mår själsligt dåligt förväntar sig att få medicin eller om det är läkarna som tycker att det är den bästa (och snabbaste) utvägen.
Forskning visar gång efter annan att det i de fall där patienter är deprimerade eller på annat sätt mår dåligt psykiskt tillfrisknar både bäst och snabbast  med hjälp av samtal. Självklart finns det också personer som måste medicineras för att få hjälp med de kemiska obalanser som har skapats i kroppen. Men, denna medicinering bör inte ske på rutin och definitivt inte utan en kombination med samtalsterapi i någon form.

Det finns en rädsla för att må dåligt i själen.
Självklart är det ingen som vill göra det, men det är heller ingen som går genom livet utan att hamna i situationer med sorg, kriser eller annan problematik.
Men vi behöver inte vara rädda för att i perioder befinna oss där.
Det onda kan jämföras med att din själ har växtvärk.
Sorg, utanförskap, förlust, en känsla av otillräcklighet - ja allt vad det nu kan vara som får dig att må dåligt gör ont. Men, det är inte farligt. Inte roligt eller behagligt på något sätt, men heller inte farligt.

Att ta sig igenom en jobbig period, i bästa fall med stöd av personer i din närhet eller med professionell hjälp
eller helt själv orsakar smärta på olika sätt. En smärta som kan jämföras med växtvärk. Din själv går igenom något tufft och din själv växer. Den kommer att växa till något ännu större, klokare, starkare, förståndigare, kärleksfullare - ja allt det du själv vill.

Det är alltid svårt att mitt i något problematiskt se någon som helst mening med det. I efterhand, när du fått lite perspektiv på det hela förstår du att du har vuxit och blivit en klokare och mer erfaren person.
Så bär gärna med dig tanken i perioder då du mår dåligt att din själ har växtvärk - en naturlig del i din utveckling.  Du behöver inte älska den, men respektera och förstå den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...