fredag 11 april 2014

Mag- och tarmproblem kräver bra kost och bra bakterier



Problem med mage och tarmar är en folksjukdom. Många är det som av och till eller mer bestående känner av problem i magen. Det kan handla om allt från besvär med magsäcken och magsyran vilket känns i den övre delen av magen och ibland ända upp i hals/mun på grund av magsyran, till problem längre ner i magen i tarmarna. Ofta är det svårt att lokalisera var det gör ont eller känns besvärligt och problemen kan komma och gå och upplevas som om de "vandrar runt".
Magen innehåller ju som bekant en hel del organ och på grund av sjukdom, inflammationer, stress, medicin och inte minst kosten så kan del flesta av dem protestera mer eller mindre högljutt.

Många som vänder sig till läkare med sina magproblem får inte heller någon tydlig diagnos. Symptomen kan vara för otydliga eller komplicerade för att det ska gå att säga precis vad det handlar om.
När det handlar om tarmarna som spökar i form av kramper, uppblåsthet, gaser, diarré, förstoppning mm. så ställs ofta slutligen diagnosen IBS (Irritable Bowl Syndrom) som innefattar olika typer av besvär som kommer från tunn- eller tjocktarmen. Man tror att så många som upp emot 20 % av befolkningen mer eller mindre har IBS-problematik, och det är väldigt mycket. Alla som någon gång eller ofta har eller har haft problem med magen vet hur besvärligt det är och inte minst hur mycket energi det tar.

Orsakerna till IBS kan vara många och det kan handla om både fysiska och psykiska faktorer. Något som man vet kan vara till stor hjälp är dels att hjälpa magen med att skapa en så bra bakterieflora som möjligt i magen. Vi har naturligt en bakterieflora i våra tarmar som ska hjälpa oss skydda tarmarna och motarbeta de mindre nyttiga bakterier som vi kan få i oss. Denna naturliga bakterieflora kan av olika anledningar försämras/slås ut exempelvis av medicinering eller stress. En bra hjälp kan då vara att tillföra dessa nyttiga bakterier i form av mjölksyrabakterier (probiotika) som finns att köpa som kosttillskott eller till viss del i vissa  yoghurtar. Mjölksyrade grönsaker som exempelvis surkål innehåller också mjölksyrabakterier som får magen att må bra.

Något annat du bör göra om du upplever problem med mage och tarmar är att utesluta gluten och socker. Gluten kan för många orsaka irritation i tarmarna, även om man inte har diagnostiserats som glutenintolerant. Genom att se till att inte äta något som innehåller gluten under 60 - 90 dagar hinner tarmarna läka något och du hinner märka om magen och tarmarna mår bättre.
Likadant är det med socker som stör tarmarnas bakterieflora och som kan orsaka tillväxt av jästsvampar (candida). Genom att låta kroppen och magen vila från socker i en till ett par månader så kommer du hinna känna om magen mår bättre av det.

Du som vill läsa mer om magproblem och få tips om hur du kan hantera dem hittar mycket läsvärt på sidan:
Där kan du hitta mycket information om olika typer av magproblem och vad du kan göra för att få ordning på en krånglande mage. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...