onsdag 19 mars 2014

Säg JA till avokado om du vill gå ner i vikt.


Avokado som är en riktigt fet frukt och har därför ansetts som "a big no no" för den som bantar. Men där är det dags att tänka om. Speciellt för dig som har insett att du mår bättre och går ner i vikt genom att eliminera de snabba kolhydraterna ur din kost. Då du tar bort socker, vetemjöl, ris, spannmål och liknande behöver du fylla på med annan energi och då är det bra att välja sådant som innehåller nyttiga fetter. Det är exempelvis avokado, men kan också vara kokosolja, olivolja, nötter och frön.

När det gäller just avokadon finns det studier som visar att avokado kan minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, minskar inflammationer och att den gynnar önskad viktnedgång. Avokado innehåller enkelomättat fett, ett fett som är lätt för kroppen att omvandla och använda till energi.

En avokado innehåller förutom de nyttiga fettet bra med fibrer, kalium som är bra för muskelfunktion, syra-basbalans och för att sänka blodtrycket bland annat. Den innehåller också E-vitamin, A-vitamin samt folsyra.

Så oavsett om du vill gå ner i vikt eller inte är avokado bara nyttigt att äta. Själv kan jag tycka att höjden av lycka är att dela en avokado som visar sig vara så där perfekt mogen. Det svåraste med avokados är nog att avgöra om en avokado är ätmogen eller inte.
Ett litet tips är att pilla bort den lilla "knappen" där avokadon suttit fast i trädet. Där under kan du se avokadons färg och den bör vara ljusgrön.
Lite andra tips på hur du väljer avokado hittar du i filmen nedan.
Vad gör man då med sin avokado? Själv är jag barnsligt förtjust i guaccamole. Då mixar jag en mogen avokado med en eller två matskedar grekisk yoghurt och kryddar med spiskummin, salt och peppar. Eller så har jag den i en grön smoothie för att få mättnad och fyllighet.
Gott är det också att ha avokado i salladen. 

Vilket är ditt favoritrecept till avokado?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...