onsdag 26 mars 2014

Är du en känsloätare?

Med den frågan menar jag om du äter inte bara när du är hungrig utan även när du:

  • Är trött?
  • Stressad?
  • Ska fira?
  • Är uttråkad?
  • Är förbannad?
  • Är ledsen?
  • Är glad?
  • Är arg?
  • Är nervös?
  • Är uppspelt?
Ja, det finns så klart fler känslor att rada upp, men där har du några att välja på.
Jag brukar lite halvt på skämt halvt på allvar säga att jag inte känner en enda människa som har ett helt naturligt förhållande till mat. Inte ens jag själv. Med naturligt förhållande menar jag att man äter när man är hungrig och behöver fylla på med energi och slutar när man är mätt. Inte av någon annan anledning.

De allra flesta, som du förstår, äter ju av andra anledningar än just hunger ibland. Ibland i sociala sammanhang tillsammans med familj och vänner, ibland för att vi tycker att det är gott och ofta för att någon typ av känsla får oss att ta till maten.

Är det dåligt att känsloäta?
Nej inte om det händer någon gång ibland. Men, om det blir ditt naturliga sätt att "ta hand om" dina känslor så kan det bli ett problem. Dels kan det bli problematiskt för dig på sikt om du alltid dövar eller förstärker dina känslor istället för att lyssna in och bejaka dem. Du förlorar då din kunskap om dig själv, hur du fungerar, vad du tycker, tänker och känner. Du får dålig självkänsla.
Dels kan det givetvis innebära problem och risker för din hälsa. Övervikt är så klart det som man kanske först tänker på och givetvis, om du känsloäter ofta, kommer du säkert att lägga på dig några eller många kilon.
Det vi tenderar att välja när vi vill döva eller förstärka våra känslor är ju sällan broccoli eller vitkål utan snarare något som innehåller mycket socker eller fett - gärna i kombination som i glass eller choklad.
Det får konsekvenser för vikten och hälsan. Mycket socker får blodsockret att åka berg- och dalbana och insulinet ökar, vilket i sin tur ökar din fettinlagring. På sikt kan det också leda till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra livsstilssjukdomar.

Varför vill vi äta onyttig mat, framför allt när vi mår dåligt?
Jo, därför att mat som innehåller mycket socker och fett snabbt skickar ut signaler till din kropp som gör den lugn, nöjd och glad. Sockret ger dig en snabb energikick och kan få dig pigg när du är trött och göra det lättare att fokusera om du är stressad. Fettet kan få dig lite lugnare och få dig att känna dig mer nöjd med tillvaron. Så snart du känner smaken av det goda du ska äta på tungan så börjar hjärnan producera må-bra hormonet endorfin vilket innebär att det är en väldigt snabb belöning.
Problemen "löser sig" med andra ord väldigt snabbt - även om det är ytterst tillfälligt.
En hög sockerkonsumtion kan sedan i sig skapa ett beroende vilket gör att du då är fast i ditt känsloätande.

Vad ska jag göra om jag känsloäter mer än jag vill?
Först och främst måste du börja fundera på orsakerna bakom ditt känsloätande. Hur är det du mår egentligen? Hur tänker du? Vad får dig att ta till mat som tröst eller belöning?
Det är inte helt lätt, men med lite träning så går det. 

Om du känner att du har fastnat i ditt känsloätande och har svårt att ta dig ur det på egen hand kan du få hjälp att jobba med det in min distanskurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT.
Där jobbar vi mycket med dina tankar, dina känslor och ditt beteende kring maten.

1 kommentar:

  1. Vilka bra inlägg du har gjort!
    resand.blogg.se

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...