fredag 28 mars 2014

Overnight Oates - schysst frukost eller mellanmål

Overnight Oates - toppad med kokosgrädde, hallon, mandel och kokosflingor

Det går trender i det där med kost och hälsa - som med allt annat. Något som det skrivs om en hel del är Overnight Oates (havregryn över natten - fritt översatt) som ska tillagas i små fina glasburkar och går att variera mycket i smak och innehåll.
En tacksam frukost- eller mellanmålsrätt då den både näringsmässigt ger bra med energi och kan varieras mycket efter tycke och smak. Dock behöver de inte tillagas i de tjusiga glasburkarna med lock man ofta ser på bild - det går lika bra i vilken skål, bunke eller tallrik som helst ;-).

Grunden i Overnight Oates är havregryn, därav namnet. Men det går också att blanda i andra spannmål, gryn, fröer etc. som passar dig i tycke och smak.
Havregryn kan vara ett av våra nyttigaste sädesslag. Havre i sig är glutenfritt, dock kan vete lätt följa med när havren skördas, vilket gör att du som är känslig måste välja havre som är garanterat glutenfri (se märkning).
För dig som tål gryn/spannmål och som behöver bra med energi är havre ett riktigt bra alternativ. Havre innehåller bra med B-vitamin samt vår viktiga mineraler järn, magnesium, fosfor och zink. Havre anses kunna förbättra blodfetter, kunna förbättra kolesterolvärdena samt skydda tarmarna vid inflammationer.

Havregrynen blandas med vätska i form av valfri mjölksort (havre, kokos, mandel, soja eller vad du föredrar) eller yoghurt/kesella.
För att ladda med ännu mer energi kan du välja exempelvis:

  • bovetekross/flingor
  • linfrökross
  • chiafrön
  • kokosolja
  • fiberhusk/psylliumfrön
  • mandelmjöl
  • kokosflingor
Din smaksättning kan varieras i det oändliga och här är några förslag:
  • bär
  • kanel
  • kardemumma
  • vaniljpulver
  • stevia
  • honung
  • kakao
  • carob
  • torkad frukt
Ett grundrecept:
1 dl havregryn, eller blandning av havre och exempelvis bovetekross som jag hade i mitt recept
2 msk chiafrön
1½ - 2 dl mjölk eller annan vätska (yoghurt eller kesella går också bra exempelvis)
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
1 dl blåbär/hallon eller andra bär

Blanda alla ingredienserna väl. Täck med plast eller lock och låt stå i kylskåp över natten. Ta sedan fram när du ska äta och garnera med färska bär, kokosgrädde/fet yoghurt/grädde, nötter och frön efter tycke och smak. Servera och njut. Om du vill kan du värma gröten lite i mikron om du föredrar den ljummen istället för kylskåpskall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...