fredag 21 februari 2014

Vintertrött? Ladda med lite vitaminer!

Dagarna bli längre och det blir ljusare ute. Du borde känna dig piggare och mer full av energi, men det är precis tvärt om.
Känner du igen dig?

Vi har haft en väldigt mörk och solfattig vinter den här säsongen. Inte förrän början av den här veckan tittade solen fram och log åt oss från en klarblå himmel. Som vi har längtat!
Dessutom har vi nu gjort av med alla lagrad D-vitamin som vi fick under sommaren tack vare solens strålar på vår hud. Att sola är det absolut bästa sättet att få i sig just D-vitamin. Du kan också äta exempelvis fet fisk, äta mjölkprodukter, kött och ägg, men det är svårt, för att inte säga omöjligt att få i sig så mycket D-vitamin som vi behöver enbart genom kosten.
Därför behöver de flesta av oss på våra nordliga och solfattiga breddgrader fylla på med D-vitamin i pillerform under vinterhalvåret.
Hur vet man då att man har brist på D-vitamin? De flesta märker det genom att det känner en stor trötthet. Ju längre in på vintersäsongen vi kommer desto tröttare bli vi.
Som kostrådgivare brukar jag rekommendera de allra flesta ett tillskott av D-vitamin från september fram till och med april. Någonstans där i april ligger vi här på våra breddgrader återigen så nära solen att vi kan ladda upp D-vitamin från solens strålar. Då kan vi låta solen göra jobbet igen.

Som alltid har vi olika behov och en del klarar sig bra och länge utan att fylla på med D-vitamin. Det är först nu i februari/mars som tröttheten kan göra sig påmind.
Så känner du dig vintertrött?
Då kan det vara läge att köra en kur med D-vitamin för att boosta upp kropp och immunförsvar.
Själv testar jag nu Vintertrött från Svenska Örtmedicinska Institutet. Förutom en rejäl dos av D-vitamin (2000ie) så innehåller den även Rosenrot och Vitamin B5 för att boosta energi, stärka immunförsvaret och mental skärpa.

Annars är jag förtjust i Helhetshälsas D-vitamin och brukar äta den under hela vinterhalvåret.
Men vill testa nu och se om jag märker någon extra skjuts i energi tack vare Rosenrot och B5.
Tycker mig känna mig lite mer pigg, inte minst på morgonen så kanske ger det en bra effekt. Har bara ätit en knapp vecka ännu, så det ska bli spännande att se om ytterligare någon vecka.

Känner du att du också vill bli piggare för att kunna möta våren med mer energi kan det vara just D-vitamin som kan hjälpa dig på vägen. Det är helt klart värt att prova. De enda som bör vara försiktiga med D-vitamintillskott är de som som har onormala kalkvärden i blodet eller ha vissa typer av cancersjukdomar eller tumörer. Rådfråga i sådana fall din läkare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...