tisdag 10 december 2013

JULSTRESS - NEJ TACK!Det är lätt att gripas av den - julstressen.
Överallt syns människor springa med något "jagat" i blicken. På väg. Det ska fixas. Det ska pyntas. Det ska bakas. Det ska handlas.

Julen är den absolut mest traditionstyngda högtiden vi har. Vi har ärvt våra traditioner från våra föräldrar som har ärvt dem från sina föräldrar, som i sin tur har ärvt den av.... Ja, du förstår tanken.
I dag heltidsarbetar den stora majoriteten av alla män och kvinnor. För 100 år sedan var den största majoriteten av alla kvinnor hemma (och jobbade). Då hade man tid att börja förbereda julen redan vid midsommar. Lutfisken skulle lutas, klenäterna skulle bakas och ljusen skulle stöpas. Det fanns tid och man kunde planera och prioritera.

I dag har vi inte samma tid till förberedelser för julen. Ändå har vi kvar många av kraven från förr.

Om du känner att du börjar dras med i stressen inför julen och julfirandet så är det dags att dra i nödbromsen. NU!
Gå igenom dessa tre punkter och se vad du tycker om och tänker inför julen och alla måsten efter det.

  1. Analysera! Stanna upp och fundera över VAD det är som får dig att känna dig stressad. Är det alla måsten och borden? Är det dina krav eller omgivningens? Hur ser tankarna ut som far runt i huvudet på dig? Skriv ner dem på ett papper så att det blir tydliga för dig.
  2. Planera!Skriv en lång lista på att måsten och borden. Skriv ner precis allt du kan komma på som hör julen till och som ska fixas innan julafton.
    Är listan lång? Stryk då hälften på en gång. Den halvan som är kvart delar du upp i två delar. Den ena av dessa delar tar du tag i själv och funderar på hur du bäst kan lösa utan att det ska skapa onödig stress. Allt behöver inte göras från grunden själv, utan det går att köpa färdiga produkter med. Det blir jul ändå!
  3. Delegera! Den andra delen av din "att-göra-innan-jul-lista" delegerar du ut till de personer som du ska fira jul tillsammans med. Engagera barnen, svärmor, grannen eller vem det nu är som du ska fira jul med. Låt det bli ett gemensamt projekt och se till att vara överens om att lägga det hela på en lagom nivå.

Ett av mina absoluta favoritord är JULEFRID.
Det är julefrid som jag vill känna där när jag vaknar på julaftonsmorgon och har julens alla dagar framför mig.
Hur vill du må när julen väl är här? Om du vet vilken känsla du vill uppleva kan du redan nu fundera på hur du bör agera för att det ska bli just då.

Det blir nämligen precis som du tänker.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...