onsdag 13 november 2013

BOKTIPS - LÅT DITT BARN VINNA av Magnus Hedman

En bok rätt i tiden om ett väldigt viktigt ämne. Med den lite missvisande titeln "Låt ditt barn vinna" så vill den legendariska fotbollsmålvakten och pappan till två idrottande söner Magnus Hedman belysa hur vi föräldrar "sporrar" våra barn. Det är lätt att tro att boken handlar om hetsen kring idrottande barn, och det gör den i och för sig, men det Magnus vill påtala är vikten att vi låter VÅRA BARN få bestämma vad som är viktigt för dem när det gäller idrott - inte vi som föräldrar.

Alldeles för många gånger har jag själv sett och hört engagerade och "välvilliga" föräldrar som stått bredvid planen (fotbollsplanen, hockeyrinken, handbollsplanen etc.) som verkligen har hetsat sina barn att ge järnet, anstränga sig lite till och kämpa. Om de sedan inte hinner ifatt bollen eller missar målet kan en upprör förälder uttrycka sig helt oförsvarbart och kränkande mot sitt barn. Få saker gör mig så förbannad.
Ibland räcker inte detta som föräldrarnas "välvilja" över sina barns idrottsframgångar, utan "riktigt engagerade" föräldrar kan även kränka övriga barn på plan och gärna också domaren om han/hon inte dömer som föräldern önskar.

Precis detta är det Magnus har reagerat över, och det är bra för problemet måste belysas. Han skriver också om vikten av att låta barnen själva bestämma över vilken sport de vill utöva. Uppmuntra dem till att prova många olika sporter, skriver Magnus, men låt dem själva bestämma vilken eller vilka de vill ägna sig åt.

Boken är full med Magnus egna erfarenheter från sportens värld, både som idrottsman själv och i relation med sina söner. Han bjuder också på väldigt många bra och konkreta tips till dig som förälder eller barn- och ungdomstränare.
Definitivt en läsvärd och lärorik bok som jag skulle önska att idrottsklubbar köper in för att låta barnens föräldrar ta del av. Utmärkt att sedan ha diskussioner kring för att komma fram till gemensamma strategier och förhållningssätt i laget.


Dina barn finns inte här på jorden för att uppfylla dina drömmar. De är här för att finna sina egna. Ditt jobb som förälder är att hjälpa och stötta dem på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...