måndag 7 oktober 2013

SEROTONINBRIST KAN ORSAKA ÖVERÄTNING


Serotonin är en signalsubstans som ökar vårt välbefinnande. Signalsubstansernas uppgift i kroppen är att överföra information från våra nervceller till andra celler som finns i kroppen. Serotoninet ser till att balansera våra känslor och den finns även med för att reglera hur vi upplever smärta, vår aptit och vår sömn.
Om vi har brist på serotonin kan vi känna oss nedstämda, oroliga och nervösa. Det kan kännas som att vi inte har kontroll över tillvaron.

De känslorna känner du säkert igen med jämna mellanrum?
Det är också ofta då vi försöker "lösa" situationen genom att ta till mat. Vi käkar kakor, trycker i oss glass, choklad eller något annat som får oss att för stunden känna oss lite mer tillfreds med tillvaron. Dock är den känslan väldigt flyktig, och snart känner vi i värsta fall ännu sämre än innan eftersom vi vet att vi inte ska/bör/får äta den typen av mat.

Vi kan hjälpa kroppen att skapa mer serotonin genom att äta mat som innehåller aminosyran tryptofan. Tryptofan omvandlas i våra kroppar till just serotonin. Det finns i framför allt:

 • kött
 • kyckling
 • kalkon
 • mjölk
 • ost
 • keso
 • yoghurt
 • ägg
 • bananer
 • spannmålsprodukter
 • tomater
 • valnötter.

Om du känner dig "deppig"och olustig och kanske som radarstyrd finner dig på väg för att tröstäta det som finns i skafferi och kylskåp - företrädesvis sådant som är rikt på både kolhydrater och fett, gärna samtidigt, tänk till denna gång istället.
Bestäm dig för att äta något som faktiskt kan få en lugnande effekt på dig genom att du ökar på serotoninhalten och som dessutom är nyttigt för dig.

Bananpannkaka

Ett suveränt tips är bananpannkaka. Riktigt feelgood-food. Den innehåller  tryptofanrika bananer och ägg och kan mer fördel serveras med en klick grekisk fet yoghurt och lite bär och nötter på toppen. Både fantastiskt gott och fantastiskt nyttigt. Enkel att göra dessutom.

Du behöver till två rejäla pannkakor:
2 ägg
1 banan
lite kanel (eller kardemumma, vanilj etc.)
kokosolja eller smör

Gör så här:
Mixa ihop bananen med äggen och blanda ner vald krydda. Grädda i stekpannan i kokosolja eller smör. Servera med yoghurt eller keso, nötter och mandlar och lite bär.
Om du vill ha en lite mer fiberrik pannkaka kan du tillsätta ½ dl riven kokos och 1 msk fiberhusk.

Ät och njut med gott samvete. Mat att bli lycklig av som kroppen också uppskattar.


24 kommentarer:

 1. jeanette sandelin9 oktober 2013 13:57

  gjorde bananpannkaka idag. så god :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul Jeanette! Visst är den både enkel att göra och supergod att äta :-).

   Radera
 2. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ny kunskap för mig Lella. Har inte hört om att proteinet hämmar serotoninhalten om det tas med kolhydrater. Verkar lite underligt med tanke på att hormoner i sig (som serotonin) till största delen består av protein. Men det kan absolut finnas någon sanning i detta, bara som jag inte hört.

   Radera
 3. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 4. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 5. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 6. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 7. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 8. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 9. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 10. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 11. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 12. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 13. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 14. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 15. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 16. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 17. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 18. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 19. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 20. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 21. Pannkakan är säkert jättegod och bra mat är det också, men vad jag har förstått så ska man inte äta kolhydrater tillsammans med protein om man ska höja seroteninhalten? proteinet ska då verka hämmande vad jag har förstått.

  SvaraRadera
 22. Varför är lellas fråga inlagd 20 gånger utan svar???

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...