måndag 2 september 2013

FARAN MED 5:2 NÄR DET BLIR 4:3 OCH 3:4 OSV.

Ät för din hälsa i första hand
5:2 - dieten är populär. Väldigt populär!
Löpsedlar och artiklar på löpande band och det som intresserar folk allra mest är såklart den snabba viktminskningen som de flesta upplever. Det säljer!
Självklart påtalas också de hälsoeffekter som har kunnat påvisas då kroppen under fastedagarna får vila från tung matsmältning och istället kan ägna sig åt reparation och återhämtning.

Men mycket vill ha mer!
Om det går bra att gå ner i vikt genom att halvfasta 2 av 5 dagar i veckan så borde det bli ett ännu bättre och snabbare resultat när man halvfastar 3 eller kanske till och med 4 dagar i veckan.
Och visst kommer det ge en snabbare viktminskning utan tvekan.
Men vad blir priset som du får betala för det?

Ännu finns inte långsiktig forskning på 5:2 - dieten. På kort sikt har man kunnat se väldigt goda resultat på blodsocker, kolesterol, triglycerider samt IGF-1 (mäter cellomsättning och risk för cancer). Metoden har visat sig minska de ämnen som ligger bakom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer bland annat.
Men även om inte metoden, eller kanske snarare tekniken för att äta hälsosamt lanseras hårt nu, är inte detta sätt att äta som är ett nytt påfund. Definitivt inte. Forskare har studerat hälsa och matvanor runt om i världen och sett att en stark hälsomarkör är just att äta mindre än vad vi generellt för idag.

Våra kroppar sägs inte genetiskt ha förändrats mer än 0,5 % sedan vi levde på stenåldern. Det innebär att vi till 99,5 % borde ha både samma funktioner och inte minst behov som då. Vår matvanor ser definitivt inte ut som när vi levde på stenåldern...
På stenåldern åt vi inte på bestämda tider, vi fick inte alltid tre huvudmål och två mellanmål varje dag. Med stor sannolikhet hade vi dagar med jaktlycka då vi kunde äta oss mätta och andra dagar då matförråden sinat och vi fick gå hungriga. Med stor sannolikhet är alltså våra kroppar gjorda för/vana vid att inte ständigt behöva bearbeta mat i stora mängder. Och definitivt inte den manipulerade och processade mat vi äter nu.

Det som tyvärr börjar dyka upp nu i kölvattnet av den populära 5:2-dieten är de som  vill ha en ännu snabbare viktminskning och som lägger på både en och två fastedagar i veckan.
Vad händer då?
Ja, om det är kortsiktigt och under en begränsad period händer troligtvis inte så mycket mer än att du faktiskt går ner i vikt snabbare.
Men, här börjar vi närma oss ätstörning... och behöver se upp.
5:2-metoden fungerar för att det finns en bra balans mellan näringsintag och vila/halvfasta. Kroppen hinner aldrig gå in i "svält-mode" vilket gör att du har en bra förbränning även när du äter.
Börjar du mixtra med för många halvfastedagar kommer du att störa kroppens naturliga rytm och kroppen ställer om till svält -  det är INTE hälsa.

Vi är alla olika och unika och har därmed olika behov.
5:2 passar säkert inte för alla, men hittills har väldigt många vittnat om att de mår väldigt bra och att de som önskar gå ner i vikt även gör det. För en del är det för mycket med två fastedagar, det räcker med en, annars kommer de att gå ner i vikt för mycket. Andra kan säkert utan problem klara av att halvfasta tre dagar i veckan under en period.

Lyssna på din kropp.
Skynda långsamt.
Fokusera på hälsa före viktminskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...