fredag 20 september 2013

5:2 MED FOKUS PÅ BRA MAT - HELA TIDEN

5:2-dieten är väldigt effektiv för många av de anledningarna att den är hyfsat enkel att följa - du klara att avstå från godsaker och annat under en dag när du vet att du får äta precis vad du vill dagen därpå. Den ger också snabbt resultat eftersom du under dina fastedagar äter mindre kalorier. Det är dessutom svårt att kompensera de missade kalorierna under dina "ätardagar" helt enkelt för att du inte orkar äta tillräckligt mycket då. Magsäcken krymper lite under fastedagarna och du blir mätt snabbare. Även detta gynnar så klart viktminskningen om det är det du är ute efter.

5:2- dieten "kom till " som en metod för att uppnå bättre hälsa.
Kroppen får vila under fastedagarna och istället för att lägga mycket energi på matsmältning lägger den den energin på att "reparera" sig själv.
Det finns ingen långsiktig forskning på effekterna av metoden, och mycket av den forskningen som har gjorts hittills har gjorts på djur. Däremot har man undersökt och jämför hälsostatus på individer och grupper som har fasta som en naturlig del i sin livsstil och där kunnat konstatera positiva hälsoeffekter.
I programmet som Michael Mosley gjorde åt BBC - Eat, fast and live longer var fokus hans hälsa, som mycket riktigt blev bättre tack vare 5:2. Det Mosley har proklamerat är att metoden går ut på är att du halvfastar på mellan 500 - 600 kcal under två dagar i veckan (skilda från varandra) och övriga dagar kan du "äta som vanligt".

Jag skulle vilja veta lite mer vad som menas med "som vanlig".
Är det den här typen av mat som är "vanlig kosthållning" och som med andra ord är ok att äta fem dagar i veckan - bara du fastar två dagar?

Junkfood - är det ok?
Jag kan ju aldrig tro att våra kroppar tycker att det här är ok.
Även om den får vila under två dagar.

Nej, självklart ska vi ha en till största delen god kosthållning (nej, det står inte och faller med ett och annat kostmässigt snedsteg). 
"Låt maten vara din medicin och medicinen din mat." Så sa Hippocrates redan på 400-talet f.kr.

5:2 får inte bli en möjlighet att frossa i skitmat samtidigt som vi klarar av att hålla vår vikt tack vare fastedagarna. För vikten kommer att regleras på detta sätt, men din hälsa kommer med stor sannolikhet inte att förbättras mer än marginellt.
Nej, våra kroppar vill ha bra mat, vilket innebär:
 • Ren, oprocessad mat i så stor utsträckning som möjligt.
 • Mycket grönsaker
 • Rotfrukter
 • Frukt och bär
 • Fullkornsris, råris etc.
 • Fisk, gärna fet som lax, makrill mm.
 • Fågel
 • Rött kött ibland
 • Syrade mjölkprodukter - inga lightvarianter
 • Syrade grönsaker
 • Get- och fårost
 • Nötter och frön
 • Olja från oliv, raps eller kokos
Använd 5:2 som en teknik till bättre hälsa (och viktnedgång om det behövs) och hjälp till på traven genom att förse kroppen med bästa möjliga energi - så ofta som möjligt.

Själv har jag en kosthållning till vardags som ser ut som ovan till allra största delen. Men, jag äter också ibland något som jag är fullt medveten om inte är det bästa för min hälsa. Jag gör ändå ett medvetet val att äta det helt enkelt för att jag tycker att det smakar gott just då. Jag väljer då också att njuta av det jag äter utan dåligt samvete. Jag har inga matförbud (även om jag inte äter vetemjöl på grund av allergi) men har kommit så långt att jag helst väljer bra mat för att den får mig att må bättre och dessutom smakar den bättre. 
"Min metod" kallar jag för 5:2-detox då jag under mina fastedagar enbart äter ren detoxmat och i mindre portioner (räknar inte kalorier). För att låta kroppen vila från matsmältning blir det också mest flytande föda som gröna smoothies, soppor eller goda teer. Under mina detoxdgar är det inte ok att äta något som är processat, innehåller socker, vetemjöl eller komjölk. Inte heller rött kött äter jag då.
1 kommentar:

 1. Håller med dig fullkomligt. Det är många på jobbet som kör det här och flera har nappat just för att dom kan fortsätta äta rätt så kass fem dagar i veckan. Dock har mina förhoppningar infriats en del. När folk måste börja tänka det minsta på vad dom stoppar i sig, om än bara för att räkna kalorier, så blir det i långa loppet ringar på vattnet även om det är trögt. Själv kör jag nu 6-1 och har tänkt ta den andra "2-dagen" till att äta i stort sett bara frukt och grönt utan att räkna kalorier, ungefär som din detox då.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...