onsdag 21 augusti 2013

5:2-DIETEN;friskare, smalare, längre liv med halvfasta av Dr Michael Mosley och Mimi spencer

Läkaren Michael Mosley har startat en smärre revolution med sin dokumentär på BBC Eat, fast and live longer. Det som är spännande och väcker intresse är att det är fokus på hälsa och kroppens självläkning. Att en bieffekt är viktnedgång för de som behöver gå ner i vikt verkar inte heller minska intresset.
Just för att Mosleys diet - som jag snarare vill kalla en livsstil, har mycket forskning som grund har den också rönt ett stort intresse inom läkarkåren och hos forskare. Jag tror inte att någon så kallad diet tidigare har fått ett så "oskeptiskt bemötande".

Nu är äntligen boken här översatt till svenska. Då heter den 5:2 dieten, friskare, smalare, längre liv med halvfasta. Som hängiven anhängare av 5:2 sedan några månader, dock med min egen variant 5:2-detox, var jag självklart tvungen att beställa och läsa boken. Den bygger på dokumentären, men innehåller även mer konkreta tips för dig som vill följa dieten.

Det jag uppskattar med denna "metod" är att den verkligen ser till människans ursprungliga behov för att fysiskt må bra och fungera. Vi har inte genom tiderna haft konstant tillgång på mat på bestämda tider. Och vi har definitivt inte haft maten i färgglada förpackningar innehållandes en massa socker, färgämnen och konserveringsmedel...

Boken är som sagt skriven av Michael Mosley själv och medförfattare är Mimi Spencer som är journalist och författare. Hon har i många år arbetat med hälsa och livsstil och skrivit om det i otaliga stora magasin.
Mosley börjar med att berätta hur han kom fram till att just den här dieten var det ultimata för just honom. Han hade dåliga värden och låg i riskzonen för att utveckla bland annat diabetes. Genom intervjuer med ett stort antal forskare världen över och genom att studera hur människor med god hälsa levde och åt kom han ganska snart fram till att det var just fasta som gjorde att vår hälsa ökade markant. Eftersom fasta är mer eller mindre jobbigt letade han efter ett sätt att få fastans goda hälsoeffekter men få in det i  på sätt som fungerar för den moderna människan i vardagen. På så sätt utvecklades halvfastan, som enligt Mosley innebär att kvinnor inte ska äta mer än 500 kcal och män 600 kcal de dagar de fastar. Detta under två åtskilda dagar i veckan för maximal effekt. Övriga fem dagar i veckan äter du precis som vanligt utan några restriktioner.

Mimi Spencer skriver i boken om hur hon framgångsrikt har använt sig av metoden samt förklarar vilken positiv påverkan den kan ha för personer i olika situationer och tillstånd. Hon beskriver också vilka sin inte bör använda sig av metoden - kvinnor som vill bli eller är gravida, ammande, barn och ungdomar, personer med ätstörningar eller personer med olika sjukdomstillstånd.
Hon går in på det praktiska detaljerna och skriver om hur du kan använda dig av metoden på bästa sätt.

Jag uppskattar att denna metod har så mycket vetenskaplig grund och eftertanke. I boken beskriver författarna detta på ett grundläggande och lättbegripligt sätt. Det hela känns väldigt självklart helt enkelt. Att författarna också bjuder på massor med konkreta tips och idéer som gör att alla som är intresserade kan följa denna diet på smidigast möjligast sätt är också toppen.

Ja, kort sagt, den här boken innehåller allt som du behöver veta för att förstå hur det kan komma sig att du kommer att få en bättre hälsa och eventuellt (om du har några eller många kilos övervikt) gå ner i vikt genom att följa 5:2.dieten. Den ger konkreta tips och förslag på måltider som passar under halvfastedagarna - vilket uppskattas av många.
Definitivt ett måste för dig som är nyfiken och intresserad av dieten.

Här kan du läsa om mina tankar och erfarenheter kring 5:2-dieten och min egen variant 5:2-detox:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...