tisdag 27 augusti 2013

5:2-DIETEN KAN LEDA TILL ÄTSTÖRNINGAR

I söndagens hälsobilaga från Västerås Tidning går det att läsa en intervju med mig om mina tankar om den nu så populära 5:2 dieten.
Du kan läsa artikeln via länken HÄR - du får bläddra fram till sidan 12 - 13.

5:2- dieten "kom till" som en metod för ökad hälsa och längre livslängd och en av "bieffekterna" är att den som har övervikt går ner i vikt. Eftersom fetma är ett stort hälsoproblem idag världen över, så är det så klart både en hälso- och viktfråga.
För mig som inte varit överviktig tidigare är det självklart hälsovinsterna som är av intresse.

Jag tror att metoden är bra därför att det inte handlar om en diet egentligen, utan snarare en teknik för att minska på matintaget och på så sätt både få bättre hälsa och mindre vikt.
Genom att låta kroppen vila från tung matsmältning ett par dagar i veckan kan den istället fokusera på att laga och läka - därav hälsoeffekterna.
Det minskade kaloriintaget gör att du går ner i vikt. Du får också en bättre känsla för din kropps behov och hungern. Många är livrädda för att behöva gå hungriga och äter i "förebyggande syfte" allt för ofta. Genom att drastiskt minska ner på antalet kalorier under två dagar i veckan (500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män), så kommer du till att börja med att känna av hunger. Du kommer också lära dig att den inte är farlig och att den faktiskt går över.

Men, i sämsta fall kommer hungern att bli din vän. Känslan av att klara av att leva utan mat kan väcka euforiska känslor både fysiskt och mentalt - gränsen till ätstörning är därför inte lång.

Metoden fungerar tack vare att du minskar på kaloriintaget två skilda dagar i veckan. Då hinner inte kroppen signalera "svält" (vilket kräver 36 timmar utan tillräckligt med föda), vilket innebär att den spar och håller kvar på allt som du stoppar i den. Istället håller kroppen en hög förbränning.
Att frestas av att istället för att köra 5:2 gå över till 4:3 och kanske även 3:4 är alltså inte bra på sikt. Du kommer att ställa om kroppens förbränningsmekanism och skapa ohälsa istället för hälsa. Kroppen bryter ner istället för bygger upp.
Det här är baksidan på denna teknik. Var därför aktsam på både ditt eget och andras ätbeteende.

Annars är det en teknik som mer liknar det ätbeteende vi har haft genom många tusentals år. Vi äter mat när det finns och vissa dagar då vi saknar jaktlycka klarar vi oss på mycket lite eller kanske enbart vätska. Metoden är med andra ord inte alls ny och revolutionerande. Vi har bara "glömt bort" att vi inte nödvändigtvis behöver fylla på med mat flera gånger om dagen dag ut och dag in.
I dag tror vi att vi kommer att svälta ihjäl om vi inte ätit mat på tre timmar -  det gör vi inte.

Själv räknar jag inte alls kalorier under mina "fastedagar", utan kör detoxmat - ren, stärkande mat i mindre mängder och massor med dryck i forma av gröna smoothies, vatten, te och en och annan kaffe (lite fusk där ;-)..). Jag mår toppen och känner mig lätt och full av energi.

4 kommentarer:

 1. "det minskade kaloriunderskottet.." ???

  SvaraRadera
 2. TACK Jeanette för att du uppmärksammade det! Det ska självklart stå det minskade kaloriintaget. Jag korrigerar i texten :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är bra Ulrika :) Jag får varje dag inspiration här. MEN jag är avis på er kvinnor som skall på den där resan. Hade jag verkligen behövt :)

   Radera
 3. Jag har aldrig haft viktproblem, men sedan jag började äta antidepressiva medel så har jag börjat gå upp i vikt. Jag äter inte mer än jag gjorde innan tabletterna, så jag gissar att det beror på ämnesomsättningen. Jag fortsätter gå upp i vikt och det är väldigt jobbigt. Tror du att 5:2 kan hjälpa mig, eller tror du det är svårt då det är själva ämnesomsättningen som är påverkad?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...