fredag 3 maj 2013

SVÅRT ATT AVSLUTA OCH GÖRA KLART?

Är du en sådan person som gärna startar upp nya projekt, men som sällan gör klart de du redan påbörjat? Du är inte ensam.
För många personer är den kreativa sidan med att komma på och dra igång med nya saker oerhört givande och lättsamt, men när det handlar om att driva vidare, färdigställa och avsluta, så är det inte lika självklart. Då är de redan igång med något annat mer spännande.
Du kanske känner igen dig själv eller någon annan som du har i din närhet?

Varför fungerar vi då så att vi startar men inte slutför?
Ja det finns så klart flera olika anledningar till det. En av de vanligaste är att personer som beter sig på detta sätt är så kallade "starters" - de är fulla av engagemang, entusiasm och idéer och de tycker helt enkelt att det finns så mycket roligt och bra att göra att de bara inte kan låta bra att påbörja nya saker hela tiden.
En del personer som arbetar som egna företagare är så kallade "serieentreprenörer" eller "uppstartarentreprenörer" (du kan göra ett entreprenörstest HÄR och se vilken typ av entreprenör du är) - de kan spotta ur sig nya affärsidéer och projekt på löpande band, men är inte nödvändigtvis duktiga på att driva företagen eller projekten vidare. Det får de överlåta till andra som har talang för att driva företaget och få det att växa vidare.

Men det är inte bara företagare som är "starters". Det förekommer inom andra områden också.
Kanske är du en sådan som köper årskort på gymmet, går och tränar två gånger och sedan aldrig mer?
Eller så har du fem böcker liggandes som du har börjat läsa, men inte läst klart.
Ja exemplen kan vara många.
Om du känner igen dig i dessa eller liknande situationer så kan du fundera på vad det är som gör att du inte kan eller vill slutföra.

Vad är det som gör att det är svårt att avsluta det du påbörjat?
Vad är det du försöker undvika?

Om du känner att din oförmåga att avsluta det du påbörjat börjar påverka ditt liv negativt, är det viktigt att du förstår ditt agerande. Vi är alltid väldigt rationella, även om vi inte alltid tror det själva. Det finns inget vi gör som vi inte får ut något positivt ifrån.
Så frågan är vad du vinner på att inte göra färdigt det du borde?

Det är inte alltid lätt att försöka vända "ut och in" på sig och försöka få svar på frågor som handlar om det egna beteendet. Det kan kräva både tid och tålamod. Men vill du förändras har du inte så mycket andra val.
Många som brottas med denna problematik kommer fram till att anledningen till att de inte avslutar det de påbörjat är att de är rädda för att misslyckas. De väljer istället att "glömma bort" och lägga fokus på något annat som de snabbt kan intala sig är både viktigare och roligare. Gör man inte färdigt något, så har man heller inte misslyckats - det är ju inte klart för bedömning.

Vid samtal med personer som känner en rädsla för att misslyckas brukar jag alltid ställa dessa frågor:
- Hur är man när man är misslyckad?
- Är det någon annan person än du själv som brukar tala om för dig att du misslyckats?
- Känner du någon person som du skulle vilja säga är misslyckad?
- Brukar du tala om för andra att de är misslyckade?

Tankarna om misslyckandet sitter i princip alltid i det egna huvudet och handlar om den egna bedömningen. De säger själva att de inte bryr sig om att bedöma huruvida andra personer misslyckats eller inte. Med andra ord är det helt onödigt att själv sätta på sig etiketten "misslyckad".

Om du framöver vill bli bättre på att avsluta det du påbörjar och dessutom att sluta vara rädd för att misslyckas, så bör du fundera på:

  • Varför vill du göra det du står inför?
  • För vems skull ska du göra det?
  • På vilket sätt kan du säkerställa att det är dina tankar kring din prestation som är viktiga och ingen annans?
Släng kraven på det perfekta resultatet överbord och fokusera istället på hur härligt det är att påbörja något, jobba med det och sedan få uppleva hur skönt det känns att avsluta. Så länge vi gör så gott vi kan kan inte någon, inte heller du, vara missnöjd. Bättre än så kan ingen göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...