fredag 26 april 2013

RYGGSÄCKEN DU BÄR GENOM LIVET

Vi har alla våra ryggsäckar att bära. Med det menar jag att vi har samlat våra erfarenheter genom livet och bär dem med oss - både dåliga och goda erfarenheter.
De händelser som har varit jobbiga för oss tenderar att "väga tungt". Det blir som en tung ryggsäck att bära med sig i livet. Kanske känner du inte av tyngden alltid, men vid vissa tillfällen då du blir påmind om det som varit så kan tyngden göra sig påmind.

Dina erfarenheter formar dig som person. Alla har vi både bra och dåliga upplevelser med oss. Under uppväxten påverkas vi extra mycket av vår omgivning, föräldrar, släkt, barnomsorg, skola och vänner. Vi utvecklar vår personlighet genom att spegla oss i vår omgivning. Om dina föräldrar och övriga personer du har runt omkring dig uppskattar dig och det du gör (för det mesta) så formar du en positiv självbild. Om du ofta får kritik för det du gör eller för den du är, så får du en otydlig och svag självbild. Du får svårt att tro på dig själv och din förmåga.
Detta finns med som ditt bagage och gör att du som vuxen känner dig antingen klar på vem du är och vad du står för eller känner dig osäker och otrygg i dig själv.

Din ryggsäck packas av andra personer till stor del, men det är du som bär bördan.
Det kan kännas tungt och orättvist.

Efterhand som du växer upp kanske du känner att den bild som du med hjälp av andra skapat av dig själv inte är sann. Eller så vet du inte alls vem du är, vad du tycker, tänker och känner.
Du har ju inte format bilden av dig själv utifrån dig själv utan snarare från andras uppfattning av dig. Att upptäcka att bilden utifrån andra och bilden inifrån dig själv inte stämmer överens kan vara mycket jobbigt. Vem är du egentligen?

Vi har ALLTID möjligheten att skapa vår egen framtid och vår egen identitet.
Det är inte lätt, men det enda alternativet för att du ska kunna må bra i livet.
Kanske är det något du kan arbeta med själv genom att börja fundera på frågor som:

  • Vad tycker jag om och uppskattar?
  • Vad gör mig glad?
  • Vad gör mig arg?
  • Vad gör mig ledsen?
  • När känner jag mig trygg och harmonisk?
  • Vem får mig att må bra?
  • Vem får jag att må bra?
Genom att fundera på hur du mår, tycker och tänker i olika situationer kan du sakta men säkert komma fram till vem du är och hur din identitet ser ut.

Du kan inte påverka det som har varit tidigare i livet. Det som har hänt har hänt och kan inte göras ogjort. Däremot har du möjlighet att påverka din framtid. En jobbig uppväxt, dåliga relationer eller andra sorters kaos i livet påverkar dig så klart, men du får inte låta det bli en ursäkt för att inte göra det bästa du kan av din framtid.
I takt med att du hittar dig själv och din egen identitet är det också lättare att känna vad du vill eller behöver i ditt liv framöver.

Så tänk inte ständigt på att ryggsäcken du bär är alldeles för tung för dig.
Se om du genom att göra bra saker för dig själv, ta ansvar på det sätt du kan och genom att hitta dig själv faktiskt kan "packa om" i din ryggsäck så att bördan blir lättare.
Kanske ska du till och med byta  ut den tunga ryggsäcken mot en "partyväska" då och då?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...