måndag 18 mars 2013

KÄNSLOR - KAN ALDRIG VARA FEL


Tidigt får vi lära oss att vissa känslor inte "passar sig". Är vi arga eller ledsna som små barn förmanas vi ofta att sluta bete oss illa. Vi lär oss alltså att känslor inte alltid är ok -  speciellt de negativa känslorna; ilska, rädsla, sorg etc. Alltså förstår vi snart att det finns bra och dåliga känslor.
Våra grund- eller baskänslor är:

 • Intresse/nyfikenhet
 • Glädje/stolthet
 • Förvåning
 • Ilska
 • Rädsla
 • Sorg/Ledsenhet
 • Skam
 • Avsky
 • Äckel/Avsmak
Känslorna uppkommer efter en psykisk reaktion på något. Vi föds alla med ett känsloregister. Vi lär oss sedan på vägen vad som är acceptabelt att visa och vad vi bör undanhålla omgivningen.

Att hålla inne med sina känslor och inte ens erkänna dem för sig själv kan resultera i att du blir som en tryckkokare som tillslut, av en kanske tillsynes lite anledning, briserar. En samling undanhållna känslor som inte längre går att kontrollera kan orsaka ångest. Ångest är en blandning av dina känslor som tillsammans blir så otydliga att du inte vet vad du känner -  det känns bara oerhört obehagligt.

En känsla kan aldrig vara fel. En känsla är helt enkelt din naturliga reaktion på något som har hänt.
Att andra inte uppskattar den eller tycker att känslan inte är passande må så vara, men igen kan någonsin känns "fel". Din känsla är personlig utifrån dig och dina erfarenheter.

Många gånger är vi rädda för våra egna känslor. Vi är rädda för att de negativa känslorna ska visa sig och försöker istället att inte känna efter över huvudtaget. Det leder till en stor osäkerhet. Vi tappar bort oss själva. Det är viktigt att vi vågar bejaka alla våra känslor eftersom de är en del av oss. Vi har ALLA känslor inom oss och de finns där av en anledning.

Vi kan också vara rädda för att möta andras negativa känslor. En annan persons ilska är så klart aldrig varken lätt eller rolig att bemöta och det kan upplevas svår. Men även känslor som rädsla och sorg hos andra kan vi backa ifrån helt enkelt därför att vi inte vet hur vi ska bemöta dem. Vi känner oss osäkra.

Vi behöver inte alltid veta vad vi ska göra med våra eller andras känslor. Ibland räcker det med att bara konstatera att det finns där. Notera dem hos dig själv och ge dem ett existensberättigande. Se sambandet och försök att förstå varifrån de kommer. Sist men inte minst acceptera dem. De finns där för att tala om för dig hur det står till. De kan lära dig mycket om dig själv.


1 kommentar:

 1. Det är helt OK med känslor, men om negativa känslor blir övermäktiga och tar över vårt liv, vårt sätt att vara, är det inte OK. Därför är det viktigt att lära sig tekniker för att behärska sina känslor. Det är inom känslornas värld som effektiv andning har ett av sina stora användningsområden.
  http://kikkisandstrom.se/forelasningar-kurser/effektiv-andning

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...