måndag 25 mars 2013

"BARNSLIGHET" - BOT MOT NEDSTÄMDHET/DEPRESSION

 Barn är mycket mer sällan nedstämda eller deprimerade jämfört med vuxna. Troligtvis beror det på deras fantastiska förmåga att leva här och nu.

Du som känner dig nedstämd eller kanske deprimerad ibland har definitivt inget att förlora genom att medvetet försöka vara lite barnsligare i dina handlingar. Nedan kommer några exempel som du förhoppningsvis kan inspireras av:

1. RÖR PÅ DIG. Använd din kropp. Spring! Hoppa! Kryp, rulla, dansa eller rör på på dig på ett sätt som känns roligt, busigt och ger de glädje och energi. Rörelse mår vi bra av och sätter igång produktionen av endorfiner i kroppen som får dig att må bra. Ut och spring eller sätt på favoritlåten högt och dansa loss i vardagsrummet när igen ser dig.

2. VAR KREATIV. Skapa något, utan krav på dig att det ska vara "perfekt". Gör bara något som känns roligt, galet och som du tycker ser fint ut. Skapa en ny maträtt, måla en tavla, gör ett collage eller baka med trolldeg. Det finns inget som är fel och inga gränser alls när det gäller fantasi och kreativitet. Slutresultatet är inte det viktigaste utan din skapande process.

3. ANVÄND DINA SINNEN. Var närvarande och använd så många av dina sinnen som du kan ett efter ett. Smaka på något gott, lukta på något väldoftande, känn på något behagligt, titta på något vackert, lyssna på något välljudande. Stanna i varje sinne en stund. Var här och nu och NJUT - precis som barnen gör.
Du kan också använda din fantasi för att med hjälp av den ta dig till en tid eller plats som du uppskattat. Blunda och försök att ta dig tillbaka till den tiden och platsen. Försök att återskapa de tankar och känslor du hade då.

5. TA HAND OM DIN KROPP. Se till att göra sådant som du mår bra av och som stärker din hälsa. Ät hälsosam mat, rör på dig, se till att få tillräckligt med sömn och tänk positiva tankar.

6. VAR LITE GALEN. Våga vara lite småtokig och galen och tokig ibland. Blås såpbubblor, hoppa hage, sjung för full hals eller sätt på dig en rolig hatt. Du kommer att må bra och vara närvarande i stunden. I bästa fall får du även personer i din omgivning att må bra på köpet.

De här tipsen kan du läsa om på Huffingtonpost.com och jag ler för mig själv när jag läser artikeln. Jag känner nämligen igen mig i alla punkterna.
Gör du det? Eller kan du vara lite mer lik ett barn i tanke och handling för att öka ditt välmående?
Det är inte farligt, bara väldigt roligt.

3 kommentarer:

 1. Kloka tankar, visst borde man ha lite mer av barns naturliga glädje och barns vanor att skratta högt åt det allra enklaste :)

  Glad måndagskväll!

  SvaraRadera
 2. Har själv varit föremål för "vidbrändhet" ett par gånger, senast förra året. Har hittat att just det du beskriver är som balsam för en svedd kropp/själ!

  SvaraRadera
 3. Helt rätt! Busa loss lite med dig själv och omgivningen. Det höjer vällusten :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...