onsdag 27 februari 2013

MATFUSKET - VAD VET VI EGENTLIGEN?

Färdiglagad, processad mat kan vi inte vara säker på vad den innehåller

På senaste tiden har vi fått höra och läsa om det ena fallet efter det andra där hästkött har hittats i produkter som inte ska innehålla hästkött, alltså kvalificerat matfusk.
Nu är det visserligen inte direkt farligt att äta hästkött (även om det spekuleras i om hästarna ev. kan ha varit sjuka innan slakt, då är det inte hälsosamt), men det är helt klart vilseledande och för köttproducenterna och tillverkarna ett sätt att tjäna pengar.

Tyvärr tror jag att det här bara är toppen på ett isberg. Jag är rädd för att det fuskas så mycket mer än vad vi förstår med våra livsmedel. Livsmedelstillverkning är en industri och industrier vill tjäna pengar. Det kan vara väldigt lätt att tjäna pengar dels på vår okunskap och även på att fuska med innehållet.
Livsmedelsbranschen är en jätteindustri som tjänar miljarders miljarder på oss konsumenter. Och konsumerar livsmedel gör vi ju i princip allihop. Mat som är billig att tillverka är ofta den maten som bäst faller oss konsumenter i smaken. Den innehåller gärna socker, härdat fett och konstgjorda smakämnen -  som knappt kan kvalificera sig som livsmedel. Inte bara är det så att dessa tillsatsämnen och smakförhöjare är billigare för livsmedelstillverkarna, de skapar också ett sug och beroende hos oss konsumenter. Vi köper livsmedel som är billiga att tillverka till ett ofta allt för högt pris och blir dessutom beroende så att vi kommer tillbaka och köper mer. Snacka om att de kör upp oss!

Jag vill också vara väldigt tydlig med att det självklart inte är alla livsmedelstillverkare som fuskar. Självklart finns det massor som tillverkar den bästa möjliga maten och som aldrig skulle drömma om att fuska. Men tyvärr är jag övertygad om att det också finns en hel del som "fyller ut" sina livsmedel med sådant som inte ens skulle gå att kalla födoämnen. Och i nuläget vet vi inte vem som är vem här.
Frågan är hur vi ska veta vilka som är ok och vilka som inte är det?
Hur ska vi som konsumenter veta att vi får den mat som vi betalar för?
Hur ska vi kunna veta vilka livsmedelstillverkare som är seriösa och vilka som inte är det?

I nuläget finns det inga svar på dessa frågor, men jag hoppas att de senaste skandalerna med hästkött gör att både konsumenter och branschen själv (den seriösa delen) i och med detta kommer kräva större säkerhet och kontroller.
Kanske behövs någon form av kontrollerande organisation/råd som är världsomfattande och som ser till att livsmedelsföretagen följer gällande föreskrifter och att innehållsförteckningarna överensstämmer med innehållet? Lite stickprover med jämna mellanrum och kanske någon form av certifiering hos företagen kanske kunde hjälpa?

Det bästa du och jag som konsumenter kan göra är att köpa så "ren" mat som möjligt, det vill säga se till att laga maten själva från grunden. Ju mer "tillagad" maten är som du köper (typ. färdiglagad mat), desto större är risken att den är manipulerad på olika sätt.
Om du själv köper olika råvaror kan du hålla koll på vad du äter.
En enkel tumregel är att enbart köpa mat som ser ut som den gör i sitt ursprung. För att förklara det  kan jag beskriva mat som INTE ser ut som sitt ursprung:

 • kycklingnugget (är inte naturlig kyckling)
 • fiskpinnar (är inte naturlig fisk)
 • köttbullar (inte rent kött)
Köp istället:
 • kycklingfiléer
 • fiskfiléer
 • nöt-/blandfärs
Annan mat som är bra:
 • frukt
 • grönsaker
 • bönor och linser
 • kött
Ja, du förstår säkert vad jag menar. Att laga maten från grunden tar visserligen längre tid än att värma en lasagne i mikron, men både din ekonomi och din hälsa kommer att må så mycket bättre. När du får in bra rutiner och hittar maträtter som du tycker om och som är enkla att tillaga så kommer du att märka att det inte alls behöver ta så lång tid att laga bra mat själv. Dessutom kan du se till att laga många portioner när du ändå håller på och fylla din frys. På så sätt har du "färdigmat" som du vet vad den innehåller när tiden är knapp.

Naturlig mat - bra för både plånbok och hälsa
2 kommentarer:

 1. jag har också hört att vi importerar ton av åsne kött till sverige. Därför kan man ju undra i vilka produkter detta kött finns.
  man funderar på hur hästarna har slaktas och hur dom mår... men man kan ställa sig samma fråga kring ko, fågel, fisk och gris. Tänk dig att dessa mediciner och sprutor dessa djur får för att hålla sig friska, växa snabbare osv. En tanka bara! Kram

  SvaraRadera
 2. Att laga mat från grunden är ju det smartaste man kan göra. Har länge varit tveksam till vad helfabrikaten innehåller och är inte så förvånad över det som sker nu. Liza

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...