fredag 1 mars 2013

DE VIKTIGASTE EKOLOGISKA VALEN

Välj ekologiskt för hälsa och miljö

Intresset för ekologisk mat och ekologiska produkter ökar. Och det är jättebra! Vi behöver verkligen tänker till flera varv över vad det är vi stoppar i oss, smörjer på oss och förorenar vår natur med. Det finns en prislapp på vad det kostar att inte bry sig om detta, men den är så stor att många inte ens vågar tänka efter. Kostnaden kan mätas i ohälsa både hos människa och natur.

Många tycker att det känns jobbigt att leta efter ekologiska produkter och kör på med sina gamla vanliga. Andra måste tänka på sin ekonomi. Ekologiska produkter kostar mer än icke-ekologiska, i det allra flesta fall. Så visst kan det vara en ekonomisk fråga. Men att ha ohälsa kostar också pengar i form av sjukfrånvaro och andra problem som kan uppstå.

Vill du värna om din egen hälsa och om vår miljö och natur, bör du successivt försöka byta ut produkter till ekologiska. Alla livsmedel är inte lika "viktiga" att byta ut. Nedan finns en lista på de som du framför andra bör byta till ekologiska alternativ. Denna lista har Naturskyddsföreningen tagit fram.
Om det är ekonomin som gör dig tveksam till att handla ekologiskt, så fundera på om chipspåsarna, kakpaketen och chokladkakorna du köper verkligen är nödvändig för dig. Kanske finns det annat som du handlar som du egentligen klarar dig utan? Satsa istället de extra kronorna du spar in på detta på att köpa ekologiska produkter.

Dessa produkter bör du välja som ekologiska alternativ så snart du har möjlighet.

 1. Kaffe: på kaffeplantagerna används ett bekämpningsmedel som är förbjudet i Eu och som dödar både djur, natur och människor 
 2. Bananer och vindruvor: dessa är de mest besprutade frukterna, arbetarna på odlingar får, liksom deras barn, nervskador av gifterna. Välj ekologiska bananer, vindruvor och även russin.
 3. Mejeriprodukter: genom att välja ekologiska mjölkprodukter hjälper du till att värna den svenska naturen.
 4. Kött: även det ekologiska, svenska köttet värnar om vår natur och miljö. Dessutom bör vi äta mindre kött överlag för att naturen ska må bättre.
 5. Potatis: potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige - King Edward tronar högst på posten som mest besprutade potatissort.
Det positiva är att alltfler efterfråga ekologiska produkter. Många matkedjor tar fram egna ekologiska produkter och kan på så sätt hålla nere priserna. Ju fler som önskar äta ekologisk mat, desto mer behöver det tillverkas och resultatet av det är att det blir billigare att framställa och köpa.

2 kommentarer:

 1. Kikar in och önskar dig en trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Tack för det Susanne :-)! Jag önskar dig detsamma.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...