torsdag 3 januari 2013

NYTT ÅR OCH OSKRIVNA BLAD

 Jag älskar känslan av att hålla en ny och alldeles tom kalender i mina händer. Det får mig att känna att jag har massor med möjligheter att fylla det kommande året med sådant jag tycker är roligt, givande och som jag uppskattar. Och nåja, en och annan sak som jag kanske helst skull slippa lär väl också behöva planeras in så småningom...
Men just det tillfället när kalendern känns sprillans ny och oskriven kommer en oerhört förväntansfull känsla över mig. Det känns som att jag har både makten och möjligheten att planera för ett helt år framöver.
Allt kan vi så klart inte planera för... och det är nog tur det. Men en oskriven kalender ger dig möjlighet att planera in sådant som verkligen är viktigt för dig redan från början.

Jag brukar alltid se till att i min nya kalender med jämna mellanrum planera in EGOlogiska dagar/stunder och USA.
EGOlogiska dagar/stunder är dagar eller timmar som jag avsätter där jag ska ta hand om mig själv kropp och/eller själ och göra något som jag uppskattar och mår bra av. Jag förespråkar alltid ett EGOlogiskt leverne som innebär att du ska se till att lyssna på dig själv och dina behov för att på så sätt må så bra som du bara kan.

Tid att vara EGOlogisk

Att vara EGOlogisk är inte samma sak som att vara egoistisk - faktum är att det är precis tvärt om. När du mår bra så är du också en bättre förälder, partner, vän, kollega osv. Det handlar om att göra det du kan i din vardag efter dina förutsättningar och behov. Många gånger är det de små sakerna av omtanke mot dig själv som ger bäst resultat: att lyssna på musik du gillar, gå en promenad i skogen, prata med bästa vännen eller varför inte sitta en stund själv i bastun eller på en sten i skogen? Du väljer sådant som du tycker om och mår bra av.
Som du ser ovan har jag redan planerat in i min kalender för 2013 stunder och dagar då jag ska vara EGOlogisk. Ibland har jag i förväg bestämt precis vad det är jag ska göra; åka och simma, gå en promenad, få massage etc. Andra tillfällen låter jag vara "öppna" för att där och då kunna känna efter vad jag själv behöver.

USA betyder i det här sammanhanget Utan Särskild Anledning och är timmar, stunder och dagar som du i förväg avsätter så att du inte fyller din kalender med alltför många "måsten". Dessa tillfällen kan du själv fylla med det du känner att du vill och behöver - liknande min tanke med de inbokade tomma  EGOlogiska tillfällena, men dessa tillfällen kan för mig fyllas med ett lite bredare utbud och är inte enbart riktade mot mitt fysiska och psykiska välmående.

Utan Särskild Anledning
Egentligen kan du välja att använda dig av antingen de EGOlogiska uttrycket eller USA då de är så lika i sin innebörd, men jag tycker att det är roligt att skriva in både i min kalender. Det roligt med att skriva USA lite här och där är att personer som slänger ett getöga i din kalender kommer att tycka att du är väldigt berest som åker till USA titt som tätt.

Det finns en annan fördel med att i förväg planera för sådant som du uppskattar och mår bra av, och det är att själva planerandet är roligt och skapar förväntningar. Dessutom får du tillfällen att se fram emot under året. Att ha något att längta efter gör att du mår bra på vägen också, inte bara under själva tillfället då du exempelvis ligger på massagebänken. Faktum är att studier har visat att det till och med kan vara så ibland att vi mår bättre och känner mer förväntan inför något vi ska göra än när vi verkligen gör det...
Det ultimata är så klart att vi både får längta efter något vi ser fram emot och kan njuta när vi väl är där.

Så, hur er det nu ut i din nya kalender?
Eller har du kanske inte skaffat något för 2013 ännu? Se då till att göra det.
Planera sedan in för både EGOlogiska stunder/dagar och för USA lite nu och då när du känner att det passar. Gör det efter dina förutsättningar och se till att ta hand om dig på bästa möjliga sätt under det kommande året.2 kommentarer:

  1. Jag brukar också alltid ha en särskild känsla då jag har ett nytt år och en ny kalender. I år har jag redan bestämt att jag ska planera in egentid och då kommer det att handla om motions- och träningstid som är så nödvändig. EGO-logisk tid är också bra att ha (bra ord) och även USA! Får se om jag lägger in sådant också!

    SvaraRadera
  2. För mig är EGOlogisk tid ofta, men inte alltid förknippad med motion eller annan fysisk aktivitet eller inaktivitet (avslappning. De är mycket viktiga delar i mitt välmående, precis som jag vet att de är i ditt :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...