fredag 11 januari 2013

GÖR DIN KROPP MER BASISK OCH MÅ BÄTTRE


Surhetsgrad mäts med hjälp av pH-värde. Ett helt neutralt pH-värde ligger på 7.0. Värden under 7 räknas som sura och värden över 7 och upp till 14 är basiska. Organen i våra kroppar har olika pH-värden beroende på deras funktioner. Magens innehåll exempelvis är surt (ca 1.7) då den innehåller mycket saltsyra som behövs för att kunna bryta ner maten. Vårt blod är lätt basiskt och kroppen jobbar konstant på att hålla en bra syra/basbalans för optimala funktioner. Om vi tillför alltför mycket sur mat får kroppen jobba mycket för att försöka hålla jämvikten i syra/basbalansen som den strävar efter, och det skapar problem för oss.

Tyvärr påverkar dagens kosthållning vår syra/basbalans negativt, vilket belastar våra kroppar och leder till olika sjukdomstillstånd. Mycket av maten vi äter försurar oss. Här är några exempel på mat som gör din kropp sur:

 • Processad mat
 • Socker
 • Vitt mjöl
 • Mjölkprodukter
 • Kött (speciellt rött)
 • Ägg
 • Fisk
 • Kaffe/svart te
När våra kroppar blir sura försämras vårt immunförsvar. Andra symptom som surheten kan leda till är: trötthet, svampinfektioner, högt blodtryck, ilska och ångest, övervikt, astma, stress och ledbesvär för att nämna några. Forskare menar att en försurad kropp ökar risken för cancercellernas tillväxt men också att cancerceller har mycket svårt för att växa i en basisk miljö.

Det är inte helt osannolikt att du känner igen dig i någon eller några av ovanstående sjukdomstillstånd och kanske också inser att du äter en del av den försurande maten i listan ovan. Du är långt ifrån ensam.
Genom att vara mer medveten om vad du äter, kan du lätt påverka din kropps syra/basbalans. Du gör det genom att äta mer av dessa basbildande födoämnen:
Grön smoothie
 • Citron (trots att den smakar surt är det en av de bästa "basbildarna" i kroppen)
 • Gröna bladgrönsaker
 • Frukt: gärna vattenmelon, mango, papaya, banan, äpplen, grapefrukt, ananas
 • Grönsaker: sparris är toppen, men alla grönsaker är bra
 • Bär
 • Cayennepeppar
 • Fermenterad mat (syrad): yoghurt, surkål etc.
Du kan själv testa vilket pH-värde din kropp har genom provstickor som finns att köpa på apoteken bland annat. Men om du inser att din kosthållning förser din kropp med alldeles för stor andel av försurande mat kan du utan att behöva kontrollera pH-värdet göra en justering genom att se till att öka ditt intag av den stärkande basiska maten samtidigt som du drar in på den syrabildande kosten.

Ett utmärkt sätt att se till att du får i dig mycket av den basiska maten är att göra som jag och börja din morgon med att på tom mage dricka en Grön smoothie. Den laddar du med gröna bladgrönsaker, banan, citron och annan frukt och grönt efter tillgång. Läs mer om Gröna Smoothies HÄR.
Ett annat bra tips som jag själv är förtjust i är att dricka ett glas med Urbase på kvällen som får "verka" över natten. Urbase är ett kosttillskott som innehåller basiska mineraler såsom magnesium, kalcium och natrium. Två mått blandas i ett glas vatten och dricks på tom mage innan läggdags. Faktiskt kommer jag på mig själv med att längta efter denna drink på kvällen och känner mig både pigg och alert på morgonen när jag vaknar.

Som du ser kan du ganska enkelt se till att öka förutsättningarna radikalt för en god hälsa genom att äta mer grönsaker och frukt, minska ner på raffinerad mat, kött, kaffe och te och grunda extra med kosttillskott för bättre basbalans. En god investering i din hälsa.

4 kommentarer:

 1. cayennepeppar får jag i mig varje dag.
  behöver alla tips jag kan få för viktnedgång. ska ner 28 kg. har tappat två på tolv dagar :)
  kram och glad fredag ☼

  SvaraRadera
  Svar
  1. LCHF har fått mig att tappa 8 kg och maken att tappa 44 kg!

   Radera
  2. Ta bort produkter med socker, vetemjöl och minska ner på mjölkprodukterna, så blir du både smalare och får mer energi.

   Radera
 2. Bra att du skriver om detta Ulrika. Kan aldrig upprepas nog många gånger, det är så viktigt!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...