tisdag 18 december 2012

BOKTIPS - BORTVALD AV HELEN LINDELL

Den här boken gör ont ända in i hjärteroten att läsa. Helen Lindell berättar öppenhjärtligt om sin barndom och uppväxt i sin första bok Bortvald.
Hon berättar om en uppväxt med föräldrar som inte riktigt förmår att vara de föräldrar de borde. De verkar istället ha fullt upp med att ta hand om sig själv och sina behov som de för stunden upplever. Föräldrar som själva har fullt sjå med att försöka ta hand om sig och som med stor sannolikhet också de har upplevt trassliga uppväxtförhållanden.
Mitt i detta växer Helen upp, som i boken heter Marlen. Tillsammans med sin älskade syster försöker hon navigera i en ständig osäkerhet inför föräldrarnas beteende, krav och önskemål.
Till slut söker Marlen hjälp hos de sociala myndigheterna och resultatet blir inte det som hon hoppas - hjälp med att få den trasiga familjen att fungera. Istället väljer hennes mamma att placera henne i fosterhem.
Det blir starten på en period av att flytta runt på olika ställen och inte känna sig älskad någonstans. En känsla av att vara just bortvald.

Det är en fantastiskt bok på många sätt. Inte minst för att Helene berättar så rakt och utan krusiduller. Jag tror att hon i och med denna bok kommer att hjälpa många andra barn och vuxna som är eller har varit i en liknande situation. För tyvärr finns det alldeles för många barn som tvingas växa upp under förhållanden där de inte känner sig älskade och där de går i en ständig oro för vilken form av bestraffning de ska få av sina föräldrar - fysisk eller psykisk.
Det finns många offer i en sådan här berättelse. Självklart är Marlen som berättar sin historia ett offer, men även föräldrar och andra vuxna som inte förmår att vara ansvarsfulla och trygga vuxna är även på sitt sätt offer för olika omständigheter.

Jag hoppas att boken kommer att väcka en debatt om hur vi på bästa sätt kan hjälpa dessa barn, vuxna och familjer. Frågan behöver definitivt lyftas och vi alla behöver fundera på vad vi har för ansvar i att människor runt omkring oss och i vår närhet far illa.

TACK Helen för att du hjälper oss att förstå!
Du som vill läsa Helens berättelse kan beställa boken HÄR.

1 kommentar:

  1. Tack för din underbara recension. Min förhoppning är att kunna hjälpa andra, det är mycket därför jag valde att vara så öppenhjärtig och rak på sak . Kram /Helen Lindell

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...