måndag 29 oktober 2012

DANSA... PAUSA


Sommarens stora musik- och dansplåga stavades "Dansa Pausa" med gruppen Panetoz. Bortsett från att det var en svängig låt som fick både gammal och ung att skaka på rumpan så har texten ett viktigt budskap - åtminstone som jag tolkar det.
Att dansa mår vi bra av.
Att pausa mår vi bra av.

Frågan är om du tar dig tid att fylla ditt liv med både danser och pauser?
Dansen kan betyda just att dansa. Att röra sig till musik på ett sätt som känns lustfyllt för just dig. Det kan vara allt från street, disco och hip hop till gammeldans och ballett.
Dansen kan också innebära att du ägnar dig åt vad som helst som för dig är lustfyllt. Det kan handla om fysisk rörelse, men det kan också handla om annat såsom att: lösa korsord, måla en tavla, läsa en bok, laga mat etc.
Dansen står alltså för lusten i ditt liv. Det som får dig att må bra och känna flow. Flow som är det tillstånd du hamnar i då du tappar begrepp om tid och rum. Du bara är och njuter här och nu.

Men lika viktigt som att se till att du gör sådant som ger dig energi och glädje, lika viktigt är det att du tar dig tid att pausa. Tid som du behöver för att landa, samla dig, hitta fokus, vila och ladda batterierna. Pauserna kan också se väldigt olika ut beroende på vad som passar dig. Det kan handla om att: meditera, gå en promenad i skogen, ha en helt obokad dag utan inplanerade aktiviteter, sova middag etc.
Pauserna står alltså för vilan och pausen från aktivitet. En förutsättning för att du ska orka vara aktiv. Personer som har mycket att göra och som känner stress i olika situationer brukar ofta säga att de verkligen inte har tid att pausa. Samtidigt kan de uppleva att de har svårt att fokusera och att lösa problem kan vara svårt och tidskrävande just därför. När de väl bestämmer sig för att koppla bort alla tankar på stress och krav och tar en paus - då kan de på ett nästan magiskt sätt komma till insikt om exakt vad det är de behöver göra för att lösa ett eventuellt problem.

Hur ser din DANS ut i ditt liv?
Tar du dig tid att dansa?

Hur ser dina Pauser ut i ditt liv?
Tar du dig tid att pausa?


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...