onsdag 12 september 2012

TORSKENZYM - RÅR PÅ DE RESISTENTA BAKTERIERNA

Svenska forskare har hittat ett enzym hos djuphavstorsk som har visat sig varat verksamt mot så kallade multiresistenta bakterier. Medicin har redan börjat tillverkas, exempelvis munspray mot förkylning och hårgelé med antibakteriell effekt.

I svamp, bakterier och virus finns ett protein som gör oss sjuka. Det är just detta protein som torskenzymet visat sig ha effekt på.

Multiresistenta bakterier kan orsaka stora problem för oss framför allt när inte de antibiotikakurer vi hittills använt oss av inte längre biter på dem. Att det nu visar sig finnas andra vägar för att bota och förhindra dessa många gånger allvarliga sjukdomar är spännande. Extra spännande är dessutom att det återigen visar sig finnas "bot" och lösningar i naturen. Naturen har allt vi behöver - ändå är vi inte varsamma om den.
Tidigare fick vi all medicin och alla läkemedel från naturen. Örter och växter av olika slag var vår medicin och det enda vi hade att tillgå som botemedel när vi blev sjuka. Där finns en otrolig läkekraft, men kunskapen om detta har till stor del försvunnit i takt med att vi moderniserat och blivit hjälpta av den moderna läkekonsten.
Det finns mycket bra i den moderna läkekonsten. Många har och kommer att bli hjälpa av den. Men för den skull bör vi inte tappa vår gamla kunskap. Det bästa vore om de kunde komplettera varandra.

Det ska bli spännande hur just detta torskenzym kommer att förändra vår sjuk- och hälsovård. Jag är säker på att både de djupa haven och djupa skogarna döljer på många fler nyttiga hemligheter för oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...