måndag 6 augusti 2012

BOKTIPS - BRÖDBEROENDE: hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa av William Davis


Ja här var verkligen spiken i kistan för vetemjölet!
Jag har själv personligen känt och förstått att just vetemjöl inte är något vidare livsmedel - varken för mig själv som är veteallergiker, eller någon annan.

Boken heter Brödberoende: hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa. Den är skriven av hjärtläkaren William Davis. Han började uppmärksamma vetets påvekran på hans patienters hälsa och har lagt ner mycket och omsorgsfull forskning på hur och varför. Det presenterar han nu på ett mycket tydligt sätt i sin bok. Boken som heter Wheatbelly på orginalspråk har blivit en stor försäljningssuccé både i USA och övriga världen.

Jag tycker att boken är riktigt intressant därför att William Davis verkligen kan förklara och hänvisar till ett otal undersökningar som visar hur det kan komma sig att vi inte bör äta vete (och andra spannmål) därför att det påverkar vår hälsa på ett oerhört negativt sätt. Han förklarar också hur det kan komma sig att vi idag inte tål mjöl- och mjölprodukter trots att de bevisligen har ingått i vår föda i tusentals år.
Vetet som vi äter i dag är långt ifrån samma vete som människan till att börja med plockade vilt i skogarna och sedan började odla när vi övergick till jordbrukssamhället. Under tusentals år har vetet sedan korsats, förädlats och förändrats. De har odlats fram för att kunna växa snabbt, vara tåligt mot väder, vind och skadedjur och för att kunna jäsa till spänstiga degar. De har korsats och manipulerats med så att det vi idag kallar vete knappt går att jämför med ursprunget.
Människan har med andra ord odlat fram en produkt som våra egna kroppar reagerar på som något främmande. Därav uppstår också många inflammatoriska sjukdomar: allergier, astma, reumatism, MS, cancer mm. mm.

I boken får vi mer ingående veta hur vete kan påverka oss på olika sätt. Att vi blir feta och att vete faktiskt påverkar vårt insulin (som reglerar fettinlagringen) ännu mer än vad socker gör börjar vi bli varse om nu. Han berättar också om andra följdsjukdomar och konsekvenser som drabbar de som har vete i kosten. Han dödar också myten en gång för alla att fullkornsprodukter är ett nyttigt och hälsosamt alternativ. Fullkornsbröd exempelvis höjer ditt blodsocker lika mycket som vitt mjöl. Det påverkar dessutom många gånger ditt insulin ännu mer än om du äter en chokladkaka. Och det tror vi är nyttigt...

William Davis övergår efter att ha berättat om varför vi inte bör äta vete och spannmål till att förklara vad och hur vi bör äta istället för att återfå och vidmakthålla hälsa. Han bjuder på många tips och en hel del smakfulla recept.

Det här är definitivt en bok för dig som är nyfiken på din hälsa och som vill sätta dig in i hur din eventuellt tidigare kost kan ha påverkat dig negativt. Du kommer att få en förståelse för varför, men framför allt en väldig lust till att förändra och förbättra så att du framöver kan äta och leva hälsosamt.

Boken rekommenderas å det varmaste. Vill du ha mer tips på hur du kan leva ett vetefritt liv (och sockerfritt), så varmt välkommen till min och Josefi Dahlbergs blogg Från Sockerbotten till Hälsotoppen! Där delar vi med oss av tips, råd och massor med recept.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...