onsdag 25 juli 2012

FÖLJ DYGNETS RYTM ENLIGT AYURVEDAN

Bild lånad från  http://drbharatchauhan.wordpress.com
Ayurvedan, den uråldriga indiska läkekonsten är något som intresserat mig i flera år. Jag har själv hittat många sanningar och hälsotips som har hjälpt mig med min hälsa och mitt välmående just hos Ayurvedan.
Jag har tidigare skrivit en del inlägg på bloggen om Ayurveda och du hittar dem HÄR.

Det fantastiska med Ayurvedan är att den utgår från livets balans. Allt har sin plats och sin funktion - det gäller bara att hitta och hålla rätt balans i livet. Och kanske är det just det som är vårt svåraste dilemma idag. Att kunna upprätthålla en balans. Det blir lätt för mycket av det ena och därmed för lite av det andra.

I Ayurvedan talar om man om de tre olika doshorna: Pitta, Vata och Kapha. Allt naturligt kan indelas i dessa doshor och så även vi människor. Jag har i en Ayurvedisk konsultation fått veta att jag är en Pitta till exempel. Är du nyfiken på vilken (eller vilka, du kan vara två) av doshorna du tillhör, så finns det flera tester på nätet. Här är EN.

Vårt dygn kan också delas in enligt principen med de tre doshorna. Då ser uppdelningen ut så här:

  • 02:00 - 06:00 är Vata
  • 06:00 - 10:00 är Kapha
  • 10:00 - 14:00 är Pitta
  • 14:00 - 18:00 är Vata
  • 18:00 - 22:00 är Kapha
  • 22:00 - 02:00 är Pitta
För att följa din fysiska rytm i samklang med dygnets timmar så innebär det att du:
  1. Se till att vakna och kliva upp före klockan 06:00 på morgonen. Gör du det så vaknar du i Vata och då kommer du att vara mer energifylld under dagen. Om du låter klockan bli mer än 06:00 så går tiden över till Kapha som står för egenskaperna tung och långsam och det blir precis de känslorna som kommer att följa dig under dagen om du kliver upp då. Ju senare du vaknar, desto motigare kommer det att bli för dig.
  2. Motionera på morgonen mellan kl. 06:00 och 10:00. Då kommer du att bli piggare och din ämnesomsättning kommer att påverkas positivt under resten av dagen.
  3. Ät dagens huvudmål, lunchen, mellan kl. 10:00 och 14:00 (12:00 är idealiskt). Denna tid är Pitta-tiden och då är din matsmältning som starkast.
Jag försöker själv att följa denna enkla princip (nåja, den är enklare på pappret än i praktiken) och jag märker faktiska att jag både mår bättre och får mer energi när jag följer denna rytm. Exempelvis är jag oerhört morgontrött och kan ha jättesvårt att komma upp ur sängen kl. 06:00 eller 07:00 på morgonen. Om jag däremot ställer klockan på 05:30 så går det betydligt lättare.
Så har du som jag svårt för att komma upp på morgonen, så tycker jag absolut att du ska prova att gå upp tidigare, under Vata-tiden.

Något annat som är viktigt inom Ayurvedan är att se till att vara i säng till 22:00. Den sömnen som du får under Pitta-tiden mellan kl. 22:00 och 02:00 är den som är allra viktigast för både kropp och själv eftersom det är då som kroppen läker och helar sig själv.
Genom att gå upp före kl. 06:00 på morgonen kommer du också att vara tröttare på kvällen, vilket gör det lättare att komma i säng till 22:00. Vips har du skapat en god cirkel.


5 kommentarer:

  1. FÖLJ DYGNETS RYTM ENLIGT AYURVEDAN var intresant. Jag läste en bok av Deepak Chopra om detta. Boken handlar bara om sömn.HIttade den bå biblioteket som tur var:)

    Frank

    SvaraRadera
  2. Så roligt att höra att du tycker att det är ett intressant inlägg! Och tack för tipset om Deepak Chopras bok på samma ämne, den ska jag leta efter.

    SvaraRadera
  3. Jag är Pitta. VAD ska jag tänka på om jag vill tappa mycket i vikt?

    SvaraRadera
  4. Jag är INTE någon Ayurvedaexpert, så jag ska väl inte ens våga ge mig på att ge dig något råd i detta. Men, eftersom att jag är Pitta själv, så vet jag att du i grunden har en hög förbränning och föredrar söt mat. Se till att äta den "kraftigaste" och fetaste maten - alltså mest kalorier mitt på dagen, lunchmålet och ät ett mindre och mer lättsmält mål till middag.

    SvaraRadera
  5. Väldigt intressant! Jag lider av ME, därför är jag oerhört trött jämt. Men jag tror ändå på det här med ayurveda och att min sjukdom kan bli bättre av följa denna dygnsrytm. Men jag MÅSTE sova någon gång under dagen för att orka lite mer än att bara ligga i soffan hela tiden. Vilken tid på dagen skulle du passa då tror du? Är nästan lika mycket Pitta som Vata.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...